Katkin všemír

Vargabéles

Neviem ako u Vás, ale cestoviny na sladko s kakaom, či tvarohom, tvoria moje krásne detské spomienky. Preto mi chutil aj Portugalský cestovinový puding Aletria s kakaukom a ovocím. Priznám sa však, že o zapečených sladkých tvarohových rezancoch som ešte nepočula a pritom sa s veľkou obľubou robia aj dole na Maďaroch. Poviem ale toľko, že kto má rád takéto výmysly typu žemľovka, ryžový nákyp alebo tvarohové cestoviny, príde si na svoje chute. A keďže ja ich naozaj ľúbim, veruže tak aj bolo.

Na tradičný Rumunský 24cm veľký koláč treba

  • 200g širokých rezancov
  • 350g tvarohu (ale kto má rád viac plnky, tak to znesie v pohode aj 500g. Ja som použila 250g tvarohu a 100g mascarpone, ktoré som mala načaté a s ním to bolo teda rozprávkové)
  • 200g kyslej smotany
  • 2PL lyžice práš. cukru plus 1bal. vanilkového cukru
  • 50g roztop. masla
  • citrónová kôra plus šťava z citróna
  • 3 vajcá
  • štipka soli
  • hrozienka močené v rume (túto položku som vynechala)

Na spodok a vrch koláča sa dávajú dve možnosti. Buď sa koláč pečie medzi dvoma plátmi lístkového cesta, alebo sa dno pekáča a vrch koláča posype strúhankou s maslom. Nakoľko je v Rumunsku tradičnejšia verzia so strúhankou, tak som si vymastila pekáč maslom, posypala strúhankou, vykydla plnku, na ktorú som poukladala plátky masla a posypala strúhankou. Dá sa aj tak spraviť, že sa strúhanka zmieša s roztopeným maslom a hmota sa natrie na vrch koláčika.

A teda samotná plnka sa robí tak, že sa uvaria cestoviny so štipkou soli, precedia cez sitko a zmiešajú sa s roztopeným maslom. Kým jemne vychladnú, vymieša sa tvaroh, smotana, žĺtky, citrónová šťava s kôrou a práškový cukor do hladkého krému. Taktiež sa vyšľahajú bielka so štipkou soli a vanilkovým cukrom do pevného snehu. Na a potom sa to všetko pekne spojí a vykydne na pekáč. Ako som písala, na vrch som dala maslo so strúhankou a dala do 180°C vyhriatej trúby na cca 25 minút. Pečie sa do zlatohneda podla veľkosti pekáča.

Tradične sa podáva so šlahačkou a kompótom za studena. Úprimne ale poviem, že mi viac šmakoval teplý, nakoľko nebol taký tuhý a hlavne bol šťavnatejší, mäkší. Ale to už si každý podľa seba. Ja som si k nemu dala lekvár a neviem prečo, no mala som pocit, akoby som bola u babky na prázdninách 😀