Katkin všemír

Kosovo Kurore

V mnohých článkoch sa píše o týchto sladkých guľkách, no dopracovať sa k receptom mi už ale dalo inak zabrať. Som však rada, že sa mi ich zopár podarilo preložiť, lebo je to naozaj zaujímavý dezertík 🙂

Na týchto 10 skúšobných guličiek som si zobrala

  • 1 vajko
  • necelú PL oleja
  • necelú PL brandy
  • citrónovú kôru z polky citróna
  • 100g múky

Vajká, olej, brandy a kôru som si vymiešala dokopy a pridala múku. Vypracovala som si vláčne cesto, z ktorého som narobila menšie guľky, ktoré som vypražila pekne dozlatista.

Kým mi chladli na papierovej utierke, vzala som si do hrnca

  • 150g medu
  • 30g mletých mandlí
  • 20g na drobno nakrájané sušené ovocie (marhule, slivky, hrozienka,…)
  • citrónovú šťavu
  • ja som si tam potom pridala ešte trochu soli, s ktorou to bolo top

Celú zmes som si pekne rozpustila a ešte horúcu som naliala na guľky v hrnčeku, v ktorom som ich nechala „marinovať“ minimálne 10 minút.

Ale potom som si ich už naozaj dala..

Guľky pekne nasiakli a zmäkli vplyvom medovej polevy, ktorá bola naozaj dobrá. Bolo to opäť niečo nové a zaujímavé. 🙂