Katkin všemír

Španski vjetar / Majdina torta

Totototo je totálny masaker! Moja nová láska, závislosť, čokoľvek čím sa dá vyjadriť dokonalosť 😀 Ani tu nebudem písať omáčky, rovno recept, lebo toto si musíte spraviť!!!

Na korpus

  • 10 bielok (ja som tu dala 7, čo je málo, 10 sa mi osvedčilo na akurát hrubé cesto)
  • štipka soli
  • 10PL cukru
  • 1PL octu/2PL citrónovej šťavy

Plnky

  • 10 žĺtkov
  • 500ml mlieka
  • 1 Zlatý klas
  • 50g cukru
  • 120g masla
  • 100g mletých orechov (ja som dala lieskovce)
  • 1PL práš cukru k orechom
  • 100g čokolády
  • 100ml šľahačky

plus 250ml šľahačky na poschodia a zdobenie

Najprv som si vypracovala krásny tuhý lesklý sneh, ktorý som natrela na veľký plech a sušila ako klasické pusinky. Ja som piekla pri teplote 80°C asi hodinku a nechala som ešte dosušiť v trúbe, nakoľko moja stará marha nemá ventilátor.

Zatiaľ som si spravila krém. Uvarila som si klasický krém patissiere, pre nových: Žĺtka som si vymiešala so škrobom, troškou mlieka a cukrom do krásnej pasty, ktorú som postupne temperovala horúcim mliekom. Potom som to naliala späť do hrnca a uvarila krásny hustý puding, do ktorého som vmiešala masielko. Do jednej polovice som nasypala orechy s práškovým cukrom a do druhej polovice som naliala čokoládovú ganache (horúca smotana sa naleje na čokoládu, chvíľku sa nechá pôsobiť a potom sa vymieša hladká čokoládová poleva). Oba krémy som za občasného miešania nechala vychladnúť a keď už bolo všetko pripravené, vyšľahala som si šľahačku a vrhla sa na moje rustikálne vrstvenie.😅

Cesto som si roztrhla na dve polovice. Na prvú polku som natrela orechový krém, na ktorý som naniesla vrstvu šľahačky. Na ňu som položila druhý plát, čokoládový krém, šľahačku a nechala stuhnúť. Keď to robíte ako tortu, môžte šľahačkou obtrieť aj boky, poprípade si ňou tortu pekne ozdobiť.

Tento dezert má samozrejme mnoho možností. Niektorí dávajú 3 poschodia, s aj bez šľahačky na medziposchodiach, taktiež aj orechy môžu ísť rôzne, niektorí dávali čoko s orechami do jedného krému a ten vrstvili. Naozaj sa s ním dá krásne pohrať, no mne to takto chutilo neskutočne a preto nemám v pláne niečo meniť. Jedine to cesto, ktoré je tu očividne tenšie, ale to sme si vysvetlili na začiatku😂