Šampita
Černohorský obláčik, to je výstižné pomenovanie tohto ľahkého sladkého koláčika. Je tvorený žĺtkovou piškótou nesúcou bielkovú penu, ktorá sa zvyčajne zdobí vlnkami, alebo čokoládičkou 🙂
Na cesto menšieho plechu 20x20cm
- 3ks vajec
- 2PL cukru
- 3PL mlieka
- 3PL oleja
- 3PL múky
- 1/4 bal PDP
Na penu
- 3 bielka
- 6PL cukru
- 3PL vody
- citr. šťava
- štipka soli
Najprv som si upiekla korpus, krásnym vyšľahaním žĺtkov s cukrom do bledej peny, do ktorej som zašľahala tekutiny a potom vmiešala preosiate suché ingrediencie. Piekla som ho pri teplote 180°C asi 8 minút a potom nechala pekne vychladnúť.
Kým mi piškótik chladol, začala som jemne šľahať bielka na malých otáčkach. Počas toho som si dala variť sirup, ktorý keď dosiahol teplotu 118°C, som vliala pomaly po stene nádoby do šľahajúceho snehu. Potom som pustila šľahanie na plné obrátky a pokračovala asi 6-8 minút, kým som nezískala nádherný pevný lesklý sneh. Ten som naniesla na piškótku a ozdobila vlnkami, ktoré robia vidličkou.
Mnohí si ale koláčik zdobia roztopenou, alebo nastrúhanou čokiškou.
Spolu s čokoládičkou a kyseľkavými ríbezlami, je Šampita absolútne dokonalý letný dezertík, ľahúnky ako obláčik. 🙂