Katkin všemír

Šampita

Černohorský obláčik, to je výstižné pomenovanie tohto ľahkého sladkého koláčika. Je tvorený žĺtkovou piškótou nesúcou bielkovú penu, ktorá sa zvyčajne zdobí vlnkami, alebo čokoládičkou 🙂

Na cesto menšieho plechu 20x20cm

  • 3ks vajec
  • 2PL cukru
  • 3PL mlieka
  • 3PL oleja
  • 3PL múky
  • 1/4 bal PDP

Na penu

  • 3 bielka
  • 6PL cukru
  • 3PL vody
  • citr. šťava
  • štipka soli

Najprv som si upiekla korpus, krásnym vyšľahaním žĺtkov s cukrom do bledej peny, do ktorej som zašľahala tekutiny a potom vmiešala preosiate suché ingrediencie. Piekla som ho pri teplote 180°C asi 8 minút a potom nechala pekne vychladnúť.

Kým mi piškótik chladol, začala som jemne šľahať bielka na malých otáčkach. Počas toho som si dala variť sirup, ktorý keď dosiahol teplotu 118°C, som vliala pomaly po stene nádoby do šľahajúceho snehu. Potom som pustila šľahanie na plné obrátky a pokračovala asi 6-8 minút, kým som nezískala nádherný pevný lesklý sneh. Ten som naniesla na piškótku a ozdobila vlnkami, ktoré robia vidličkou.

Mnohí si ale koláčik zdobia roztopenou, alebo nastrúhanou čokiškou.

Spolu s čokoládičkou a kyseľkavými ríbezlami, je Šampita absolútne dokonalý letný dezertík, ľahúnky ako obláčik. 🙂