Tufahije
Ďalším fantastickým Balkánskym dezertom sú tieto plnené sladké jablká s kopcom šľahačky navrchu. Oooo áno, toto mi tiež veľmi chutilo 😀
Zobrala som si jablká, ktoré som ošúpala a vyrezala stredy. Takto pripravené som ich vložila do vriaceho sirupu z
- 750ml vody
- 150g cukru
- 3PL citrónovej šťavy
- vanilky
- pre chuť sa môže pridať aj škorička
S otáčaním som ich varila zhruba 15 minút, potom som ich vybrala a nechala vychladnúť. V priebehu tohto času som si pripravila orechovú plnku z
- 50ml šľahačkovej smotany (môže byť aj mlieko alebo kombo)
- 50g mletých orechov
- kúsok masla
- 1čl práš. cukru, popr. 10g vanilkového cukru
Maslo s mliekom/smotanou a cukrom som zvarila a vliala do orechov. Takto sparenú pastu som nechala vychladnúť. Keď všetko vychladlo, naplnila som jablká pastou a jemne celé poliala zvyšnou sladkou vodou. Nakoniec som ich ozdobila šľahačkou, posypala mletými orechmi a pustila sa do jedenia. Mňam mňaaaaam