Splitska torta
No tak teda táto exotika mi veľmi chutilaaaa. Lebo figy, orechy, ďatle, pomaranč v mäkkej pusinke, vrstvenej lahodným krémom, je chorvátska šmakocina, ktorá vyčarí pravú dovolenkovú atmosféru. No tak poďme na to.
Na túto malú degustačnú tretinkovú porciu som si zobrala
- 3 bielka
- 3 PL cukru
- 50g nasekaných orechov ( vlašské, mandle, lieskovce,…)
- 50g sušených fíg
- 30g sušených ďatlí (niektorí dávajú aj hrozienka)
- 1PL múky
- štip. soli
Na krém
- 3 žĺtka
- 20g cukru
- 70g masla
- vanilku
- pomar.+citr. kôru
- trošku rumu
+šľahačku a čokoládu na zdobenie
Bielka so soľou a cukrom sa vyšľahajú do pevného snehu, do ktorého sa nasypú nasekané orechy, sušené ovocie a múka. Cesto sa vyleje do formy a pečie sa pri teplote 180°C asi 15 – 20 minút podľa hrúbky a veľkosti korpusu. Ja som piekla v pekáči 20×30 ale prišlo mi cesto tenké, tak by to chcelo viac vajec, alebo menší pekáč.
Cesto sa potom nakrája na 3 časti, ktoré sa spoja krémom. Ten sa robí tak, že sa žĺtky šľahajú s cukrom vo vodnom kúpeli, kým jemne nezhustnú a cukor sa úplne nerozpustí. Potom sa do toho zašľahá maslo s ostatnými ingredienciami a krém sa šľahá, kým nieje krásny pevný a lahodný.
Nakoniec sa potrú aj boky a ozdobí sa šľahačkou a nastrúhanou čokiškou,
🤤