Katkin všemír

Splitska torta

No tak teda táto exotika mi veľmi chutilaaaa. Lebo figy, orechy, ďatle, pomaranč v mäkkej pusinke, vrstvenej lahodným krémom, je chorvátska šmakocina, ktorá vyčarí pravú dovolenkovú atmosféru. No tak poďme na to.

Na túto malú degustačnú tretinkovú porciu som si zobrala

  • 3 bielka
  • 3 PL cukru
  • 50g nasekaných orechov ( vlašské, mandle, lieskovce,…)
  • 50g sušených fíg
  • 30g sušených ďatlí (niektorí dávajú aj hrozienka)
  • 1PL múky
  • štip. soli

Na krém

  • 3 žĺtka
  • 20g cukru
  • 70g masla
  • vanilku
  • pomar.+citr. kôru
  • trošku rumu

+šľahačku a čokoládu na zdobenie

Bielka so soľou a cukrom sa vyšľahajú do pevného snehu, do ktorého sa nasypú nasekané orechy, sušené ovocie a múka. Cesto sa vyleje do formy a pečie sa pri teplote 180°C asi 15 – 20 minút podľa hrúbky a veľkosti korpusu. Ja som piekla v pekáči 20×30 ale prišlo mi cesto tenké, tak by to chcelo viac vajec, alebo menší pekáč.

Cesto sa potom nakrája na 3 časti, ktoré sa spoja krémom. Ten sa robí tak, že sa žĺtky šľahajú s cukrom vo vodnom kúpeli, kým jemne nezhustnú a cukor sa úplne nerozpustí. Potom sa do toho zašľahá maslo s ostatnými ingredienciami a krém sa šľahá, kým nieje krásny pevný a lahodný.

Nakoniec sa potrú aj boky a ozdobí sa šľahačkou a nastrúhanou čokiškou,

🤤