Rabská torta
Tento mandľový slimák hovorí za všetko. Vyzerá úchvatne, chutí ešte lepšie a poteší na hocijakej oslave. Chorváti rozhodne vedia zaujať 🙂
Na cesto tohto slimáčika som si zobrala
- 130g múky
- 1 vajo
- 15g masla
- 2 čl vody
- štip. soli
- cukor je dobrovoľný
Na plnku
- 250g mletých mandlí
- 100g práškového cukru (kto má rád sladšie, môže si pridať)
- 1 vajko
- 2 PL mandľového likéru
- pomarančovú a citrónovú kôru
- trochu citrónovej šťavy
- štipku soli
Najprv sa vypracuje cesto, ktoré potrebuje v chlade odpočívať asi pol hodinku. Za ten čas sa vypracuje plnka vymiešaním všetkých surovín. Potom sa cesto rozdelí na dve rovnaké časti a obe sa na tenko vyvaľkajú. Do prvého plátu sa vyreže 5 cm široký slimák, z ktorého sa odreže 1 a pol cm, ako medzera medzi špirálami.
Z druhého plátu sa narežú 2 cm široké pásy, ktoré budú slúžiť ako „plot“.
No a potom sa už len rovnomerne nanesie plnka a oplotí sa nakrájaným cestom. Nakoniec sa na vrchu urobia vidličkou čiary, konce ozdobia celými mandľami a šupne sa do 120°C vyhriatej rúry na cca 30-40 min.
Ja som sa riadila receptom s vyššou teplotou a jemne mi slimáka osmáhlo. Mal by ostať bledý a mäkší. Tak nabudúce 😅 Na chuti mu to ale neubralo😁
Chrumkavé cesto s lahodnou mandľovou plnkou s citrusovou chuťou, to fakt móóóóže byť 😀