Prleška gibanica
Jááááj tak toto bolo dobré. Je to trošku pracné pokiaľ si poctivo ťaháte cesto, miesto kúpeného, ale stojí to za to. Koláčik je opäť vhodný aj pre fitnesákov, nakoľko obsahuje tvaroh a menej cukru. Aj táto gibanica nesie certifikát tradičného receptu, ktorý je od júna 2020 zapísaný v zákone. A presne podľa neho som si toto ich kultúrne dedičstvo upiekla.
Pečie sa v špeciálnych 35cm širokých misách, ale mne stačila polovičná dávka v 24cm mise 😀 a na túto polovičnú dávku, ktorá je tak akurát pre rodinné posedenie, som si vzala
- 250g múky
- 1/2 PL oleja
- 1/2 PL jablč. octu
- polka rozšľah. vajka
- štipka soli
- cca75ml vody, ktorá sa postupne prilieva podľa potreby
Na plnku
- 500g hrudkového tvarohu
- 2PL cukru + 1bal. vanilkového
- štipka soli
Na zálievku
- 500ml kyslej smotany
- 2 vajká
- 50g roztopeného masla
Najprv sa vypracuje mäkké pevné cesto, ktoré sa potrie olejom a nechá aspoň pol hodinku odpočívať. Za ten čas sa vymieša plnka, zálievka a rozpustí masielko. Keď prejde čas, cesto sa začne ťahať s misou pod sebou. Tá je v strede a od jej okraja sa cesto nareže na 7 častí
No a potom sa už len vrství. Dá sa tvarohová plnka, na ňu smotanová zálievka a pofŕka sa roztopeným maslom. Pre ľahšiu manipuláciu sa zvykne plnka zmiešať so smotanovou zálievkou a tak nanášať. Na plnku sa dá ďalší plát cesta a takto sa vrství, všetkých sedem plátov. Vrch sa ukončí plnkou a pofŕkaným maslom. Celé sa to ešte poprepichuje špajlou až na dno a pečie pri teplote 180°C asi 30-40 minút do zlatova.
Koláčik by mal byť vysoký od 1,5 do 2,5 cm, čo som síce nesplnila, ale chutil neskutočne. Úžasne šťavnatý, ľahký, svieži koláčik, ktorý bol pre mňa paradoxne málo sladký. Preto som si k nemu dala džemík, poprípade som si ho poliala, ako inak, aj mojim milovaným slaným karamelom 😀 Myslím, že všetci vieme aké to s ním bolo… 😋