Katkin všemír

Bustrengo

Tento koláčik sa s obľubou pečie najmä počas zimy, nakoľko sa tradične používajú tzv. komorové suroviny, v preklade, čo dom dal 😀 Preto je mnoho rôznych variácií tohto koláčika, ale taký ten všeobecný tradičný je zložený z týchto základných surovín:

  • 250ml mlieka
  • 100g múky
  • 50g kukuričnej múky, popr. polenty
  • 50g strúhanky, alebo na kúsky nasekaného starého chleba
  • 60g sušených fíg
  • 300g jabĺčok
  • 1-2 vajká podľa veľkosti
  • 100g cukru
  • 60ml oleja
  • pomaranč.+citr. kôra
  • štipec soli
  • hrozienka močené v rume (ja som dala len ten rum:-D )
  • niektorí dali aj nalámanú čokišku

Najprv sa vymiešajú vajcia s cukrom a mliekom, do ktorých sa postupne prisýpajú múky a strúhanka. Potom sa pridajú kôry, nakrájané sušené figy, (hrozienka s rumom) a na menšie kocky nakrájané ošúpané jabĺčka. Cesto sa vykydne do maslom vymazanej formy a pri teplote 170°C pečie cca 50 minút.

Použila som misu veľkú 22×15 cm. Pre veľkosť misy s priemerom 24cm potrebujete dvojnásobok surovín.

Je mäkkučký, šťavnatý a na také to zimné koláčové obdobie úplne fantastický. Pridala by som ešte troška škorice, ale aj bez nej je plný exotických chutí. Rozhodne som ho nerobila posledný krát😊