Torta titano
Hoci je receptúra tohto koláčika patentovaná a prísne tajná, podľa videí z výroby, zloženia na obale a zozbieraných receptov rôznych napodobiteľov, som upiekla niečo, čo sa mu aj celkom podobalo. A hoci neviem aký je ten originál, tento chutil naozaj fantasticky! Je to taký mandľovoarašídový sendvič plnený úžasnou čokoládovou ganache s mäkkou pusinkou. V práci mal obrovský úspech a baby si z neho ukrajovali a ukrajovali a ukrajovali… až zrazu nebolo z čoho 😁
Na cesto som si vzala
- 140g masla
- 40g medu + 10g cukru
- 1 žĺtko
- 50g mletých lúpaných a 50g mletých nelúpaných mandlí
- 80g mletých arašidov (ja som dala solené pražené)
- 110g múky
Na ganache
- 50g čokolády
- 50g šľahačkovej smotany
- lyžička vodky, alebo podobného alkoholčeku
- štipka soli
- vanilka
Na pusinku
- 1 bielko
- 50g cukru
- 25ml vody
- citrónová šťava
- štipček soli
A na čokopolevu
- 40g čokošky
- 30g masielka
Cesto som vypracovala (do rozpusteného medu s cukrom a maslom som nahádzala zvyšok) a po oddychu v chladničke vyvaľkala na asi 1-2 cm hrubý plát v tvare obdĺžnika (môj bol taký tenší, ale aj takto to bolo dobré). Potom som ho popichala vidličkou a piekla pri teplote 180°C cca 15-20 minút, podľa hrúbky, do zlatohneda. Zatiaľ som si urobila ganache. Zohriala som si smotanu, do ktorej som dala čokoládu, nechala chvíľu pôsobiť a do hladka vymiešala. Nakoniec som pridala zvyšok a hotovo. Za ten čas sa mi upieklo cesto a kým mi to trošku povychladlo, som spravila pusinku. Postavila som si na sporák cukor s vodou na sirup a kým dosiahol 118°C som si pomaly šľahala tuhý sneh so soľou, do ktorého som hotový sirup zašľahávala niekoľko minút. Nakoniec som pridala citrónovú šťavu a hotovko.
Skladanie koláča je už ízy. Cesto som si nakrájala na dva rovnako veľké štvorce. Po obvode jedného plátu som cukrárskym vreckom naniesla pusinku a stred vyplnila čokoládovou ganache. Prikryla som to druhým plátom a nechala stuhnúť v chladničke. Nakoniec som si rozpustila čoko s maslom na polevu, ktorú som štetcom naniesla po celom boku koláčika a opäť nechala stuhnúť.
To arašídovomandľové mäkké cestíčko s čokoládkou a sladkou pusinkou jednoducho ide k sebe. Na také to poobedné mlsaníčko ku kávičke úplne dokonalé. 😋