Katkin všemír

Prinjolata

Och, tak tento kopec mal u nás obrovský úspech. Je super robiť koláče typu všetko nahádžem do jednej misy, rukami z toho urobím nejakú hmotu, ktorú už len niečím polejem, ozdobím a tramtadadá, dezert je na svete. A práve táto voňavá a bohato zdobená kupola zo 14. storočia mi nesmierne učarovala. Tradične sa robí 5 dní pred popolcovou stredou na karneval, ktorý spopularizovali rytieri sv. Jána. Názov pochádza od slova prinjol, čo znamená píniové oriešky, ktoré sa dávajú do náplne aj na ozdobu.

Cesto sa môže použiť buď mäkké maslové piškótové, alebo tradičnejšie recepty pečú sušienky v takých cigárkových šulčekoch, ktoré potom nakrájajú. No a takto som si aj ja urobila a na cesto som si vzala

  • 200g múky
  • 100g masla
  • 1/2čl sódy bikarbóny a 1/2 čl PDP
  • 1čl mlieka
  • 1 žltko
  • 20g cukru
  • citrónovú kôru
  • vanilku

Vymiešaním všetkých ingrediencií som si vypracovala cesto, ktoré hodinku odpočívalo v chladničke. Potom som si urobila také klobásky a piekla ich pri teplote 180°C asi 15 minút.

Keď vychladli, nasekala som ich na menšie kúsky a pridala k nim

  • 2PL alkoholčeku – dáva sa brandy, whisky, vermut, mandľový, popr. ovocný likér… kto má čo rád.
  • opražené oriešky: 40g píniových orieškov + 50g nasekaných mandlí
  • 50g kandizovanej citrónovej a pomarančovej kôry
  • 50g nasekanej čokolády
  • 100g masla + 50g šľahačkovej smotany
  • 100g práš. cukru – to by som ale dala menej. Mne bohate stačí aj 50g, ale to kto ako má rád. Treba koštovať Smajlik
  • vanilka

Takže všetko som si rukami poctivo zmiešala dokopy a z vytvorenej hmoty som si na podnose urobila takú polguľu. Tú som potom šupla na hodinku do chladničky stuhnúť. Následne som si z bielka a lyžice cukru vyšľahala tuhý sneh, ktorým som celú kupolu potrela a ozdobila čokoládou, orieškami a glacerovanými čerešňami.

Moderné recepty dávajú miesto bielka šľahačku a poviem toľko, že s ňou je to zaklincované do dokonalosti. Dala som si k tomu aj polevu zo slaného karamelu, čerstvé aj kompotové ovocie a tiež sa to k tomu hodí ako riť na šerbel. Určite odporúčam!