Katkin všemír

Panna Cotta – varená smotana

Dobre, toto je dezert na ktorom mám vypestovanú dosť silnú závislosť a preto asi ani nebudem nejak popisovať čo a ako okolo tohto skvostu a pustím sa rovno do neho. Jedinú vec, čo spomeniem je, že ponúkam dva recepty. Prvý je tradičný, ako ho staré talianky robili, keď ešte neexistovala želatína. No a ten druhý je dnešný, moderný, ako ho papáme teraz.

Takže, na

  • 150ml šľahačkovej smotany ide
  • 20g cukru
  • 1 bielko
  • vanilka
  • štipček soli

Smotanu s cukrom, soľou a vanilkou zohrejem v hrnci do spenenia a rozpustenia cukru. Nechám to vychladnúť a primiešam cez sitko precedené jemne rozšľahané bielko.

Krém nalejem do vymastených formičiek, ktoré vložím do hlbšieho pekáča s horúcou vodou a pečiem pri teplote 150°C asi 60-70 minút. Krém nechám vychladnúť a šupnem do chladničky na minimálne 4 hodinky. Potom krém vyklopím na tanierik a polejem polevou podľa chuti, napríklad ovocnou, čokoládovou, karamelovou…

Tento typ je trošku hutnejší, ale zároveň úžasne krémový a lahodný. Priznám však, že my sme posadnutí skôr tou modernou variantou, ktorá sa robí z pomeru

  • 150ml smotany
  • 1PL cukru
  • 1 plátku želatíny
  • vanilky

Opäť nalejem smotanu s cukrom a vanilkou do hrnca a dám variť do rozpustenia cukru, no nesmie krém vrieť. Tesne pred bodom varu, keď sa začnú po kraji tvoriť bublinky, smotanu stiahnem z ohňa a nechám trochu vychladnúť. Kým toto robím, dám želatínu do vody napučať (asi 10min.). Do jemne vychladnutého krému vložím vyžmýkanú želatínu a miešam kým sa nerozpustí. Potom už len zmes nalejem do pohárikov a šupnem do chladničky stuhnúť na min. 4 hodiny, ideálne na celú noc. Opäť papáme s čím ľúbime. 😋

Milujem túto absolútne lahodnú, jemnú, hladkú krémovú brutalitku tak moooooc 🤤