Panna Cotta – varená smotana
Dobre, toto je dezert na ktorom mám vypestovanú dosť silnú závislosť a preto asi ani nebudem nejak popisovať čo a ako okolo tohto skvostu a pustím sa rovno do neho. Jedinú vec, čo spomeniem je, že ponúkam dva recepty. Prvý je tradičný, ako ho staré talianky robili, keď ešte neexistovala želatína. No a ten druhý je dnešný, moderný, ako ho papáme teraz.
Takže, na
- 150ml šľahačkovej smotany ide
- 20g cukru
- 1 bielko
- vanilka
- štipček soli
Smotanu s cukrom, soľou a vanilkou zohrejem v hrnci do spenenia a rozpustenia cukru. Nechám to vychladnúť a primiešam cez sitko precedené jemne rozšľahané bielko.
Krém nalejem do vymastených formičiek, ktoré vložím do hlbšieho pekáča s horúcou vodou a pečiem pri teplote 150°C asi 60-70 minút. Krém nechám vychladnúť a šupnem do chladničky na minimálne 4 hodinky. Potom krém vyklopím na tanierik a polejem polevou podľa chuti, napríklad ovocnou, čokoládovou, karamelovou…
Tento typ je trošku hutnejší, ale zároveň úžasne krémový a lahodný. Priznám však, že my sme posadnutí skôr tou modernou variantou, ktorá sa robí z pomeru
- 150ml smotany
- 1PL cukru
- 1 plátku želatíny
- vanilky
Opäť nalejem smotanu s cukrom a vanilkou do hrnca a dám variť do rozpustenia cukru, no nesmie krém vrieť. Tesne pred bodom varu, keď sa začnú po kraji tvoriť bublinky, smotanu stiahnem z ohňa a nechám trochu vychladnúť. Kým toto robím, dám želatínu do vody napučať (asi 10min.). Do jemne vychladnutého krému vložím vyžmýkanú želatínu a miešam kým sa nerozpustí. Potom už len zmes nalejem do pohárikov a šupnem do chladničky stuhnúť na min. 4 hodiny, ideálne na celú noc. Opäť papáme s čím ľúbime. 😋
Milujem túto absolútne lahodnú, jemnú, hladkú krémovú brutalitku tak moooooc 🤤