Sfogliatelle
Tieto lahodné mušle vznikli v kláštore Santa Rosa v Conca dei Marini v 17.stor. Názov vyjadruje jemnú lístkovú štruktúru, ktorá vzniká natiahnutým cestom, ktoré sa potrie masťou, alebo maslom, zroluje sa a nakrájané disky sa naplnia do tvaru kapsy. Ale pekne poporiadku.
Cesto sa vypracuje zmiešaním
- 250g múky
- 100ml vody
- 1čl medu
- štipky soli
Cesto sa poriadne vypracuje do hladka, potrie sa troškou oleja a nechá sa aspoň hodinku odpočívať. Potom sa musí vyvaľkať na úplne tenko (ideálne pomocou stroja na cestoviny) na dĺžku 4 až 5 metrov. Postupne ako sa cesto naťahuje, sa navíja na valček a potom sa dá na 2 hodinky do chladničky. Potom sa z valčeka postupne odvíja a natiera mäkkým maslom. Ako sa natiera a cesto naťahuje (ako pri štrúdli), sa opäť stáča do ruličky. Takto urobený šulec musí ísť do chladničky na aspoň 4 hodiny, ideálne na noc, aby pekne stuhlo.
Teraz je ideálny čas na prípravu plnky.
- 200ml mlieka
- 60g krupice
- 200g ricotty
- 50g cukru
- polka vajca
- 30g kandizovanej pom. a citr. kôry
- vanilka, škorica
- štip. soli
Z mlieka, soli, cukru a krupice sa uvarí hustá kaša, do ktorej mierne vychladnutej sa vmieša ricotta a potom vajko, kandiz. kôra a príchute. Plnka sa potom už len nechá vychladnúť.
Cesto sa nakrája na cca 1 – 1,5 cm široké kolieska, ktoré sa jemne vyvaľkajú a v rukách sa vypracuje košík, ktorý sa naplní plnkou. Potom sa z toho spraví taká mušlička a položí sa na pekáč s papierom na pečenie. Koláčiky sa pečú pri teplote 180°C asi 20 minút do zlatohneda.
Tie moje síce nevyzerajú ako z časopisu, no i tak… ľudia to chrumkavé lístkové cesto s mäkkou, lahodne sladkou plnkou nás dostalo. Najlepšie sú úplne čerstvé, no svoju chrumkavosť si zanechali aj do druhého dňa. Stálo to za tú piplačku aj bez mašinky na cestoviny.