Katkin všemír

Cannoli – „trubičky“

Pôvod týchto fantastických trubičiek spadá až do obdobia arabského panstva (827-1090) na Sicílii, kde ich pripravovali mníšky z kláštora pri Caltanissetty na karneval, ako symbol plodnosti. Tradične sa s veľkým úspechom a obľubou robia dodnes, pretože tieto chrumkavé trubičky s krémovou ricottou, sú absolútne dokonalé.

Na tradičný recept treba (cca 20ks)

  • 250g hladkej múky
  • 1PL cukru
  • 30g masla
  • 1 žĺtko
  • 60ml marsaly alebo bieleho vína
  • 1PL vínneho octu
  • štipka soli
  • 1čl kakaa
  • niektoré recepty dávajú aj trošku škorice
  • + 1 bielko na lepenie
  • + olej na vyprážanie

Na plnku

  • 1kg ricotty
  • 150-300g práš. cukru (podľa chuti a ľubosti)
  • čokoládové čipsy
  • nasekané pistácie
  • kandizovaná citrónová a pomarančová kôra
  • pre chuť sa môže pridať aj vanilka

Cesto sa vypracuje spojením všetkých surovín a zabalené poputuje na hodinku do chladničky. Podľa receptu by sa potom malo vyvaľkať na cca 2-3mm hrúbku a nakrájať na obdĺžniky 10×12 cm, ale veľkosť sa prispôsobí formičkám. Ja som zohnala menšie a tak som si vyrobila takéto trubičkym, ktoré som k sebe prilepila rozšľahaným bielkom.

Takto pripravené cannoli idú opäť na hodinku do chladničky, lebo sa musia vyprážať studené. Tento úkon trvá cca 1-2 minútky za neustáleho obracania pomocou klieští. Potom sa pekne naukladajú na utierku a keď jemne vychladnú, stiahnu sa z formičiek.

Kým úplne vychladnú, urobí sa krém zmiešaním odšťavenej ricotty s cukrom a čokoládovými lupienkami, popr. nasekanou čokoládou. Krémom sa naplnia trubičky a konce sa zdobia nasekanými pistáciami, poprípade kandizovanou kôrou. No dnes je populárne zdobiť cannoli aj inými nasekanými orechami, čokoládou, ovocím,… Taktiež aj krém sa môže obohatiť podobnými vecami, poprípade sa môže ricotta miešať s mascarpone, ochucovať limoncellom, amarettom, škoricou, vanilkou… No kto má čo rád 🙂

Nakoniec sa to jemne popráši cukrom a hotovko