Katkin všemír

Tiramisú

Pred tým, ako som sa pustila do tohto projektu, som mala dva úplne top najobľúbenejšie dezerty. Cheesecake a tiramisu. Toto sú koláče, na ktoré mám prísne vycibrený jazýček a neodpúšťam žiadnu chybu. A tiramisu je práve ten dezert, ktorý tento celý výmysel spustil. Bol úplne prvý, ktorý som robila a odvtedy dostal aj rôzne príchute a variácie. No ten pravý je len jeden. Tento.

  • Piškóty Ladyfingers, Savoiardi (dlhé pocukrované)
  • hrnček pressa
  • 2PL likéru, ja som dala amaretto ( tradične sa dáva Marsala víno, ale v moderných receptoch sa používa Madeira víno, rum Vin Santo, brandy, Amaretto, Kahlua)
  • 500g mascarpone
  • 4 vajká
  • 100g cukru
  • kakao, čoko

Prvé si uvarím kávu, do ktorej už vychladnutej nalejem likér. Zatiaľ si vymiešam žĺtka s polkou cukru, do ktorých primiešam mascarpone. Potom si vyšľahám bielka s druhou polkou cukru a jemne ich vmiešam do krému. Piškóty namočím do kávy, poukladám vedľa seba a navrstvím polku krému. Na ňu dám opäť vrstvu kávových piškótov a druhú polku krému. Posypem to kakaom, poprípade nastrúhanou čokoládou a nechám minimálne 4 hodiny, ideálne cez noc v chladničke.

Toto je zatiaľ najlepšie tiramisu, aké som kedy v živote jedla. A pritom tak jednoduché..

Preto keď mi celá misa drbla na zem, tak som revala jak malé decko, keď mu zoberú hračku. Zo zeme som ho lízala..občas niečo chrumklo, ale stálo to za to.☝️😅