Katkin všemír

Tarta de Santiago vs. Tucinho de Céu

Tarta de Santiago je sladký španielsky mandľový Koláč svätého Jakuba, pochádzajúci z obdobia dávneho stredoveku a nesie štatút pôvodu z Galície, podľa ktorého musí mať 22cm okrúhly korpus, a musí obsahovať 33% mandľovej múky, 33% cukru a 25% vajec. Má hubovitú štruktúru a vrch sa sype práškovým cukrom s „potlačou“ Kríža sv. Jakuba. V Portugalsku majú tiež svoj tradičný mandľový koláč, ktorý je podobný, ale je trošku mokrejší a vláčnejší. Pre porovnanie chutí, som si samozrejme musela upiecť obe verzie, to by ani inak nešlo…🤷‍♀️

Tarta de Santiago

  • 250g mandľovej múky (ideálne z opražených mandlí)
  • 4 vajcá
  • 250g cukru
  • citrónová kôra
  • 1 čl škorice
  • pol deci mandľového likéru, vínovice, koňaku… čo kto má doma

Postup je jednoduchý. Do vyšľahaných vajec s cukrom sa pridajú všetky ostatné ingrediencie, cesto sa vyleje do vymazanej formy a pečie sa pri teplote 180°C 25-30 minút. Potom sa povrch posype práškovým cukrom s položenou maketou spomínaného kríža.

Koláčik je úžasne mäkký, vláčny, šťavnatý a spolu s Amarettom, citrónovou kôrou a škoricou dodáva fantastickú chuť.

Tucinho de Céu

  • 250g mandľovej múky
  • 5žĺtkov + 2 vajká
  • 250g cukru
  • 120ml vody
  • citrónová kôra
  • 50g masla

Tu sa uvarí voda s cukrom do priehľadného sirupu cca 4 minútky (teplota 108°C) a nechá sa trošku vychladiť. Zatiaľ sa vyšľahajú vajcia, pridá sa mandľová múka a celé sa to šupne do sirupu. Treba to dobre premiešať, pridať zvyšné ingrediencie a variť do zovretia. Cesto sa potom vyleje do vymazaného pekáča a pečie sa pri teplote 180°C asi pol hodinku.

Tento spôsob prípravy priniesol koláčik, ktorý bol chuťovo podobný, ale konzistentne bol šťavnatejší a tzv. sticky. Jankovi viac chutil prvý, mne zas tento druhý. Preto si už musí každý skúsiť spôsob, ktorý mu viac sedí.

Pozn. Hoci bol v tomto prípade recept striktne daný, opäť by som zasiahla do množstva cukru v koláčoch 🙈 a znížila by som ho asi tak o 1/3, nakoľko bol pre nás prisladký. V niektorých Portugalských receptoch dávali dokonca ešte raz také množstvo cukru, 🤦‍♀️ čo už musí byť podľa mňa útok cukrovky 😅. Inak je to pre nás favorit, koláčiky sú úplne bezlepkové a vynikajúce. Veľmi sa k nim hodí aj napr. čokoládová poleva, ovocie, šľahačka (nepoznám dezert ku ktorému by sa ale nehodila😂).. alebo len tak do ruky na výlet. 😊