Katkin všemír

Turrón

Táto španielska cukrovinka je podobná tureckému medu, poprípade ďalším alternatívam, ktoré ešte prídu. Sme však tu a podľa dochovaných správ, sú jeho začiatky datované na koniec 15.storočia v mestečku Jijona na JV Španielska.

Tradične vyrábajú dva druhy, tzv turron duro – tvrdý turrón, a turron blando – mäkký turrón. Na oba treba

  • 300g pražených lúpaných mandlí
  • 100g cukru
  • 200g medu
  • 1 bielko
  • soľ

plus na mäkký:

  • 1/2 čl škorice
  • 1/2 čl citrónovej kôry

Mäkký turrón:

Mandle som si najprv pekne rozmixovala na múku aj s menšími kúskami. Potom som si uvarila medový karamel a odstavila z ohňa. Postupne som vmiešavala sneh, škoricu a citrónovú kôru, dala späť na oheň a nasypala mandle so soľou. Miešala som to, kým nevznikla akoby pasta, ktorú som dala do papierom vystlanej formy. Zakryla som to fóliou a nechala vychladnúť.

Tvrdý turrón:

Med s cukrom som varila do teploty 115°C a karamel pomaly liala do šľahaného snehu. Zmes som potom naliala späť do hrnca a za stáleho miešania varila, kým nebola tekutá. Následne som nasypala celé pražené mandle a hmotu som vykydla do papierom vystlanej formy, zabalila a nechala stuhnúť.

Mne osobne chutili oba, ale ten mäkký bol hrozne tvrdý, no ten tvrdý bol zas príjemne mäkký a žuvací 🤷‍♀️. So soľou sa potlačil pocit sladkosti a tak nám to chutilo úplne najviac.🤤