Churros
Tieto chrumkavé tyčinky sa v Španielsku podávajú zvyčajne s čokoládovou polevou a bola som nesmierne zvedavá, čo z toho bude. Všade píšu, že sa robia z odpalovaného cesta. No podľa španielskych receptov ide o iný typ, ako bolo vo Francúzsku, nakoľko sa nepridávajú vajíčka, ale
- 250g múky
- 250ml horúcej vody
- 1 čl soli
Cesto sa vymieša v hrnci vareškou, čím sa odpaľuje. Je to hutné lepivé cesto, až také tvrdšie. Lisom na cesto sa potom narobia „húsenice“, ktoré sa vyprážajú v 200°C horúcom oleji. Následne sa dajú do škoricového cukru a papajú s čokoládovou polevou. Tú som si spravila ako klasickú ganache, čiže čoko so smotanou 1:1.
Nemám lis na cesto, tak som to tlačila cez ozdobnú špičku
Samozrejme sa našli recepty, ktoré vyprážali aj francúzske odpaľované cesto ako churros, ale toto som ešte neskúšala a priznám sa, že mám z toho strach, nakoľko mi pri vyprážaní jedna churroska vybuchla a vriaci olej mi spálil skoro celú ruku. Tak som si od tejto činnosti dala nachvíľu pokoj 😂😅🤦♀️