Katkin všemír

Flan (popr. Crème caramel)

Je to podobné ako Crème brûlée, no predsa veľmi odlišné. Tento krém sa tiež zapeká, ale spolu s karamelom, ktorý sa po vyklopení z misky krásne roztečie po dezerte. Môj flan síce nebol taký pekný vysoký, no i tak bol dekadentný.

Vzala som si na

  • 100ml mlieka + 1PL kondenz. mlieka
  • 1 celé vajko
  • 10g cukru
  • +40g cukru

Ako prvé som si uvarila karamel zo 40g cukru a trošky vody. Hotový som vyliala do vymazaných formičiek (asi tak 1-2 pl do každej) a pustila sa do krému. Vajíčko som si vyšľahala s cukrom do bledej peny, priliala mlieka a zašľahala. Krém som cez sitko vyliala na karamel vo formičke a dala piecť do 170°C vyhriatej trúby na cca 30 až 45 minút. Ak robíte veľký flan (23cm), tak aj hodinu. Potom ho treba nechať vychladnúť a šupnúť do chladničky ideálne na noc. Pred podávaním sa nožom prejde po obvode formičky a dezert sa vyklopí na tanier. Karamel by sa mal pekne roztiecť, ale zároveň nechať mäkkú karamelovú čiapočku.