Tarte Tatin
Asi najtradičnejším a najslávnejším francúzskym dezertom, ktorý je jeho reprezentantom, je práve prevrátený jablkový koláč s maslovým karamelom. Tento skvost vznikol podľa legendy omylom, keď Stéphanie Tatin začala pripravovať tradičný jablkový koláč. Bola však prepracovaná a neskoro zistila, že jablká boli v masle s cukrom dusené pridlho. Koláč chcela zachrániť tak, že navrch panvice dala cesto a takto ho rýchlo upiekla. Po upečení koláč prevrátila a podávala hosťom ako netradičnú alternatívu jablkovokaramelového koláča. Na veľké prekvapenie zožal obrovský úspech a hoci je otázne, či je tento príbeh pravdivý, nič to nemení na fakte, že je naozaj fantastický.
Cesto sa dáva buď lístkové, alebo krehké. Ideálne je však domáce samozrejme. Ja som si spravila tradičné krehké cesto, ale zdalo sa mi, že som ho mala menej, preto je ideálne použiť na 24cm tart tieto gramáže:
- 150g múky
- 1PL cukru
- štipku soli
- 75g masla
- 1 žĺtko
Na plnku:
- 5 veľkých kyslých jabĺčok
- 90g masla
- cca 150g cukru
- 1PL citrónovej šťavy
- troška škorice, vanilky podľa chuti
- štipka soli
Najprv si vypracujem cesto a zabalené nechám odpočívať v chladničke. Za ten čas si rozpustím cukor s maslom (v panvici vhodnej do trúby) na jemný karamel, do ktorého vložím väčšie mesiačiky ošúpaných jabĺk a nechám dusiť cca 10 minút. Asi v polke času ich popretáčam a keď sú hotové, položím na ne rozvaľkané cesto, ktoré by malo byť o 3-4cm väčšie ako pekáč. Kraje jemne vareškou zatlačím dovnútra a na vrchu urobím dierku na paru. Celé to šupnem do 180°C vyhriatej trúby a pečiem cca 25-30 minút. Upečený koláčik nechám 2 minútky oddýchnuť a opatrne ho vyklopím na podnos. Vrch sa potrie vytečeným karamelom, ale výborný je aj keď sa potrie napr. marhuľovým džemom.
Je fantastický s roztopenou vanilkovou zmrzlinou navrchu, alebo so šľahačkou, poprípade si k nemu radi dávajú aj creme fraiche.
viem, že nevyzerá ako z katalógu, ale celý sme ho s Janíčkom zblajzli na posedenie😅 taký bol dobrý🤷♀️