Katkin všemír

Ribel

Tento dezert chudobných pochádza z pohraničia Švajcu a Lichtenštajnska, kde sa tradične jedol na raňajky. Staré matere ho robili z kukuričnej múky Rheintaler, no v dnešnej dobe si k nej zvyknú miešať aj pšeničnú krupicu. Túto múku namočili na noc do mlieka a ráno ju potom piekli na panvici s maslom, kým nevznikli nepravidelné opražené hrudky. Tie sa potom podávali ku káve, alebo mlieku. V súčasnosti sa s obľubou podáva poprášený cukrom s kompótom, ako sladký dezert.

A tak som si podľa starých tradičných receptov nachystala

  • 200g jemnej kukuričnej múky
  • 150ml mlieka
  • 150ml vody
  • štipku soli
  • maslo asi tak 20g

Mlieko s vodou som priviedla k varu, pridala soľ a naliala to do misky s múkou. Premiešala som hmotu, prikryla fóliou a nechala som cez noc (alebo aspoň 3 hodiny) naboptnať do takejto kukuričnej pasty.

Ráno som si rozpálila maslo a celú hmotu opekala asi 15-20 minút, kým mi nevnikli takéto zlatisté kukuričné dropky.

Počas opekania sa postupne pridávajú kúsky masla, hmota sa premiešava, ale aj necháva prikrytá, aby neunikalo vlhko.

No a na raňajky som si ich pekne nasypala do mlieka s ovocím

Alebo ako dezert s ich tradičným apfelmuss, ktorý dávajú asi ku všetkému