Katkin všemír

Kratzete

Toto cestíčko dosť pripomína Keiserschmarrn, ale tu je veľmi obľúbený aj v slanej podobe, ako príloha k hlavnému jedlu, preto sa do neho nedáva cukor. Najradšej ho papajú so špargľou, kedy sa do cesta pridávajú aj rôzne bylinky. Ak sa papá na sladko, sype sa práškovým cukrom so škoricou a pridáva sa k nemu kompót, alebo taktiež apfelmuss. Nakoľko som šmórny vtedy pripiekla, vyskúšala som Lichtenštajnský spôsob, vďaka ktorému sa mi krásne podaril.

Na cesto som si teda vzala

  • 125g múky
  • 250ml mlieka
  • 2 vajká
  • štipku soli

Plus masielko s olejom na panvicu a všetko čo si k nim chceme dať.

Cesto sa tiež robí ako keiserschmarrn, čiže sa vymiešajú žĺtka s mliekom, potom sa pridá múka, soľ a nakoniec sa jemne vmiešajú vyšľahané bielka. Cesto postojí aspoň 20 minút a potom sa opeká na panvici s olejom a maslom. Pri šmórny sa naleje celé cesto, v tomto prípade sa leje toľko cesta, aby vytvorilo cca 1 a pol cm vrstvu, ktorá sa opečie a potrhá na kúsky. Tie sa dajú do zapekacej misy a do 50°C vyhriatej trúby, aby ostali teplé. Ale pokiaľ ujedáte ako my, hneď po upečení, tento krok je absolútne bezpredmetný.😁

No a teraz to príde. Cestíčko som si posypala práškovým cukrom,

na ne som dala do mäkka podusené jabĺčka so škoricou, vanilkou a citrónovou kôrou,

na to išiel kopček domácej šľahačky poliatej úžasným slaným karamelom.

Toto je konečná, ak neviete čo dať nečakanej návšteve, tak toto je bleskovka, ktorá odpáli každého.

Recept na polevu slaný karamel, ktorá vydrží v chladničke pomerne dlho, preto ju mám stále v zásobe:

150g kryšt. cukru a vody toľko, aby pokryla celý cukor. Uvarím si krásny karamel do medovej farby a pridám cca 75g masla. Keď sa roztopí, prilejem 250ml šľahačky a stále miešam, kým sa to celé nespojí. Sporák vypnem a pridám asi pol až 1 čl soli (podľa chuti a typu soli). Ja veeeeeeeľa ochutnávam 😀 No a hotovo. Ak je poleva v chladničke príliš tuhá, tak ju len zohrejem a používam na čo potrebujem.

Výborná je aj pralinková poleva, kedy do karamelovej polevy (bez soli – s ňou to nepasuje) pridám riadnu lyžicu orieškového masla (lieskovcového, mandľového..).