Katkin všemír

Verwurelter – „zmätené“

Tak tieto rozkošné uzlíky ma dostali. Tradične sa robia na karneval a v starých receptoch sa píše, že po upražení sa žena musí osprchovať a prezliecť do čistých šiat, inak by na slávnosti mohla byť obhrýzaná, nakoľko by voňala ako sladký uzlík.

Zobrala som si

  • 125g múky
  • 1/2 vajka
  • 35ml šľahačkovej smotany
  • 20g cukru
  • 35g masla
  • 10g droždia
  • štipku soli

Cesto som si vypracovala ako bežné kysnuté, ktoré je ale pevnejšie. Nechala som ho klasicky vykysnúť a potom som si vyrobila dážďovky hrubé 1 cm a dlhé 10 cm. Tie som zauzlila a opäť nechala prikryté kysnúť.

No a potom som ich už len nahádzala do oleja a do zlatista vypražila.

Chuťovo sú naozaj fanastické, niečo medzi šiškou a cookieskou – chrumkavé z vonka a mäkké zvnútra s príjemne sladkou, maslovosmotanovou chuťou. Mňam mňááááám