Katkin všemír

Tompouce

Tisícvrstvový Mille-feuille v podobe Napoleon torty sme už papali. Tompouce je Holandská verzia tejto delikatesy, ktorú predstavil amsterdamský pekár s pomenovaním podľa admirála Toma Pouceho. Má jasne danú vizáž, ktorou je typický obdĺžnikový tvar a tvorí ho úžasný vanilkový krém (musí byť žltý) medzi dvomi plátkami lístkového cesta, poliateho hladkou ružovou cukrovou polevou. Počas sviatku Kráľov sa ale robí s oranžovou polevou a zvykne sa ešte ozdobiť pásom šľahačky. Toľko k faktom a poďme na to.

Tentokrát som si prácu trochu uľahčila a použila som kúpené lístkové cesto.

Na krém (crème diplomate) ide (na tieto 4 kúsky)

  • 250ml mlieka
  • 2 žĺtka
  • 30g cukru
  • 25g škrobu (popr. zlatý klas, vanil. puding)
  • štip. soli
  • vanilka
  • 150ml šľahačky
  • 3/4 čl krémového stužovača, ale záleží od pevnosti šľahačky.

Na cukrovú polevu

  • 35g práš. cukru
  • 1 čl mlieka, popr. citr. šťavy
  • ružové, či červené farbivo

plus šľahačka na vrch

Najprv si uvarím pudingový krém. Zmiešané žĺtka s cukrom a škrobom pomaly temperujem horúcim mliekom. Potom si to vrátim do hrnca a uvarím puding. Pridám vanilkovú pastu a prikrytý fóliou mi pekne chladne. Potom si upečiem popichané lístkové pláty, ktoré po upečení ešte jemne spľasnem. Vrchné pláty potriem cukrovou polevou, ktorú som si zmiešala potrebnými ingredienciami.

Nakoniec si vyšľahám šľahačku (so stužovačom) a taktiež si vyšľahám stuhnutý puding, aby sa mi ľahko zmiešali dokopy. Krém napchám do vrecka s ozdobnou špičkou (alebo len proste napatlám na spodný plát) a prikryjem nakrájanými a polevou zdobenými plátmi. Na vrch už len nanesiem pás šľahačky a nechám v chladničke stuhnúť.

No a teraz prichádza sranda. Existuje relácia s názvom „Ako jesť tompouce“ ( https://www.youtube.com/watch?v=Fm4AVgPL8jk&t=103s ) V spoločnosti sa totiž jedia dezerty príborom, no pevné cesto a mäkký krém to značne komplikujú. Taktiež aj keď sa chcete zahryznúť, tak sa zašpiníte, lebo krém z druhej strany vylieza 🤷‍♀️. Preto ho zväčša jedia tak, že v jednej ruke majú vrchný plát a v druhej ruke zvyšný koláčik. Môj Janko to vyriešil tak, že si ho proste jak had strčil celý do úst.😂😅