Pineapple upside-down cake
Tiež som sa čudovala z tohto koláča, nakoľko sú tieto obrátené tarty prisudzované skôr k Francúzsku. No pri tvorení rebríčka najpopulárnejších a tradičných britských dezertov sa tam tento ananásový neustále predieral. Ja som ho tam ani vlastne nechcela dať, ale keď som došla domov z bubliny, našla som si v špajzke zrelý ananás. Janko ho má rád a občas si ho kúpi, potom naňho zabudne a v poslednej chvíli ho zjeme. A tak som si povedala, že teda tento koláčik skúsim…
Vzala som si podľa ich receptov
- 180g múky
- 1čl PDP
- štip. soli
- 100g masla
- 120g cukru (pridať si viete podľa chuti)
- 2 vajká
- 120ml mlieka
- 1čl vanilky
- 60ml ananásového džúsu
- niekto ešte pridáva aj kyslú smotanu a podľa chuti množstvo džúsu. Moje pomery sú taký najviac opakovaný priemer.
Na spodok som dala:
- 60g masla
- 60g dark brown cukru
- plátky ananásu (oni dávajú z konzervy, kôli sirupu, ale ja som dala ten náš čerstvý)
- maraschino cherries. Tie ja som nezohnala, tak som dala mrazené.
A teraz to kúzlo. Rozpustila som si maslo, spolu s cukrom a vyliala na dno 24cm veľkej misy. Na to som naukladala ananás s čerešňami. Potom som sa pustila do cesta. Maslo som si vyšľahala s cukrom, pridala som vajká a šľahala ďalej do krémovej nadýchanej konzistencie. Potom som priliala polku tekutých a polku suchých ingrediencií a po zmiešaní dala druhú polku. Cesto som vyliala na ananás, rozotrela a šupla do 175°C horúcej trúby na cca 35 – 45 minút.
Po 10 minútach som koláčik prevrátila a tramtadadaáááá
Tá karamelová kôrka nás totálne odrovnala. Cesto je tak fantasticky mäkké, šťavnaté, jemnunké a masielkovo lahodné, a spolu s tým jemne nakyslím ananásovým karamelom je to totálna bomba!