Katkin všemír

Eton mess

Ak by som si mala vybrať zo všetkých týchto VB dezertov ten najlepší, tak je to bez najmenšieho zaváhania tento anglický neporiadok. Akože, jahody, šľahačka a pusinky zmiešané do akéhosi bordelu, sú spolu absolútne dokonalé. Milujeme ho a sme na ňom závislí.

Prvá písomná zmienka pochádza z r. 1893 a všeobecne sa predpokladá, že pochádza z Eton Collage, kde sa podával na každoročnom kriketovom zápase proti žiakom Harrow school. Jeho popularita v tejto tradícii je však natoľko veľkolepá, že sa podáva asi na všetkých kriketových hrách vo vyššej spoločnosti. Tak sa poďme tváriť vznešene a nechajme sa opantať touto svetoznámou dobrotou.

Na pusinky:

  • 125g bielok (cca zo 4 vajec)
  • 250g cukru

plnka:

  • 500ml šľahačky
  • 500g čerstvých jahôd
  • vanilka

Najprv si pekne metličkou miešam bielka s cukrom v parnom kúpeli, kým sa cukor nerozpustí. Následne ich šľahám na plných obrátkach asi 8 minút do pevného snehu. Vezmem si cukrárske vrecko s ozdobnou špičkou a striekam si na plech s papierom pekné kopčeky. Podľa veľkosti ich suším v trúbe s ventilátorom na 80°C cca 90 – 120 minút (podľa veľkosti). Proste kým sa neodlepia z papiera. Ja ich nechávam ešte po upečení vo vypnutej trúbe dosušiť.

Zatial si vezmem polovicu jahôd, ktoré uvarím, precedím cez sitko, pridám vanilku a nechám chladnúť. Druhú polku jahôd si nakrájam na menšie kúsky. Nakoniec si vyšľahám šľahačku a keď mám všetky komponenty pripravené, idem vrstviť.

Do misky si dám šľahačku, do ktorej jemne vmiešam nalámané kúsky pusiniek.

Celé to polejem jahodovým pyré a posypem kúskami čerstvého ovocia. Toto zopakujem aj druhý krát a na záver to môžem posypať lupienkami mandlí.

Zobrala som aj do práce v takýchto chutných fľaštičkách

Vynikajúci je aj s parížskou šľahačkou