Katkin všemír

Irish coffee

Nemôžem opustiť Írsko bez ochutnania tohto ich slávneho nápoja. Nakoľko je káva súčasťou dezertov, nesmie chýbať ani jej írska verzia na našom stole. Takže na tento ich tradičný recept som si pripravila

  • kávu 120ml
  • 2čl cukru
  • 30ml írskej whisky ( Tullamore, Jameson, Glenfiddich…)
  • 50ml šľahačky
  • Na vrch sa môžu dať čokoládové hobliny, škorica,…

Prvý krok je, že hrnček musí byť zohriaty. Neviem síce prečo, ale tak to píšu vo väčšine receptov. Následne mi kávovar urobí fantastické pressko z čerstvo namletých zŕn. Do neho si nasypem cukor, vlejem alkoholček a poriadne zamiešam, aby sa cukor rozpustil. Nakoniec si vyšľahám šľahačku a šup ju navrch.

Jemne to celé premiešam, aby sa spojili chute a započnem poobednú degustáciu.

Priznám sa, niesom fanúšik tohto typu alkoholu, ale obávam sa, že mi to fakt chutilo. Seriózne vážne som si s chuťou usrkávala pri telke a premýšľala, že s takým amarettom, alebo griotkou to musí byť úplná bomba. Keď som dopila, bola som z toho bomba ja 😀 V náladičke, s dávkou kofeínu v tele, som nevedela čo so sebou… a tak som vygruntovala celý barak, že ani slimák nechápal.