Katkin všemír

Bread pudding

Sme v lokalite ostrovov, kde si s obrovskou láskou a obľubou pečú tie ich chlebové pudingy. Každý to pozná, počul o tom, videl to, poniektorí aj chutnali. Niktorí z tých, čo to už jedli, mi nedali moc pozitívne ohlasy a predsa je to niečo, čo oni tam proste žerú. Samozrejme, že to musím vyskúšať aj ja, lebo som fakt zvedavá. Hlavne preto, lebo my si zas pečieme napr. žemľovku, čo sa trošku podobá a priznám sa, že ja ju naozajsky milujem.

Je samozrejme milión verzií, z rôznych typov pečiva, s odlišnými spôsobmi, ale taký ten classic old school je takéto voľačo:

Ja som na takýto experimentálny kúsok zobrala:

  • polovicu, ideálne aspoň deň starého chleba (ja som použila soda bread, ale môže sa aj klasický, alebo toastový)
  • 50g masla
  • 300ml smotany na varenie (oni používajú half and half, čo je sladká 10 – 12% smotana
  • 50g cukru
  • 2 vajká
  • 1čl vanilkovej pasty
  • štipku soli
  • spice mix, alebo: 1/2 čl škorice, na špičku noža mletý muškátový oriešok
  • Ako doplnok sa môžu pridať hrozienka, orechy, čokoláda…
  • V Írskych receptoch si niektorí pridávali whisky, írske likéry, vajčáky a pod. Poprípade ich pridali do vanilkových krémových omáčok, ktorými koláčik polievali.

Chlebík si nakrájam na kocky, polejem ich roztopeným maslom, premiešam a dám zapiecť na pár minút do 180°C vyhriatej trúby. Zatiaľ si vymiešam vajcia so smotanou, cukrom a zvyšnými ingredienciami. Chlebík touto hmotou polejem a zemiakovým pučátkom to uťapem tak, aby sa to celé spojilo do takejto hmoty.

komu sa zdá málo mokrý, môže si pridať smotanu

Nechám to tak 15 až 60 minút stáť, nech chlebík vsiakne poriadne celú zálievku. No a potom to už len upečiem do zlatohneda asi 25 – 35 minút. Ja som si na vrch dala ešte plátky masla a tak dala piecť.

Ono sa to síce nezdá bohvieaké krásne, ale nám to fakt chutilo. A to Janko takéto voľačo papal v Anglicku a aj bol medzi prvými, čo dávali ruky hore, že to fakt neni dobré. Tento experiment mi však skoro celý zjedol, tak ja neviem už. Vraj ten v Anglicku bol príšerne presladený. Isté ale je, že je fakt dobrý. Dala som si na ešte teplý koláčik zmrzlinku so šľahačkou a mňamky mňaaaaaaaam. No chutil nám veľmi aj bez toho a viem si ho úplne predstaviť napríklad aj na túry. Poteší aj nasýti.