Katkin všemír

Kanelbulle

Keď sa povie Švédsko, prvé čo ľuďom najčastejšie napadne sú škoricové slimáky. Dobre, prvé čo nám napadne je Ikea a mäsové guľky, ale hneď potom prídu slimáky. Pri nich ani neni o čom ďalej, len ich upiecť a spapať!

Na tieto úžasne mäkké a šťavnaté bochníčky som použila

  • 200g hladkej + 200g špaldovej celozrnnej hl. múky
  • 80g masla
  • 2PL oleja
  • 4PL cukru
  • 20g čerstvého droždia
  • 1 vajo
  • 200ml šľahačky + 50ml mliečka
  • šť soli
  • nakoľko sme v Škandinávii, radi pridávajú aj trošku kardamonu

Plnka kakaová (na polovicu cesta):

  • 100g masla
  • 3PL kakaa
  • 3PL práš. cukru

Plnka škoricová (druhá polka cesta):

  • 100g masla
  • škoricový cukor (alebo škorica s cukrom)

Na fantastickú a megarýchlu karamelovú polevu:

  • 250g mascarpone
  • balík karamelového cukru
  • 1 – 2 PL šľahačkovej smotany
  • podľa chuti sa môže ešte pridať cukor
  • p.s. výborné kombo je aj mascarpone so salkom (či už obyč., alebo karamel)

Takže opäť tu máme miesenie kysnutého cesta. Klasicky si zohrejem mliečko na cca 40°C, pridám do neho lyžicu cukru a namrvím droždíčko. Dám mu tak 15 minút, nech sa vkľude zobudí a zatiaľ si nachystám ostatné suroviny v ideálnych teplotách, aby mi nezabili prebraté droždie, ktoré do toho celého nakoniec vylejem. Vymiesim si cesto a nechám ho prikryté kysnúť na teplom mieste asi hodinku, aj dve, keď treba.

Kým mi rastie kopček pod utierkou, vymiešam si plnky. Teplé maslo plus ostatok. Keď príde ten čas, vyklopím cesto na dosku, vyvaľkám na tenší plát, natriem plnku/y, stočím a nakrájam na kolečka. V tomto prípade som dala troška hrubšie a potreté maslom aj na bokoch, som ich ukladala na pekáč vedľa seba. Takto postavených vojačikov som nechala ešte ďalších cca 45 minút kysnúť. Nakoniec som ich potrela roztopeným maslom a pri teplote 180°C som ich piekla asi 20 minút.

Kým sa piekli, zmiešala som všetky ingrediencie na polevu a netrpezlivo čakala na slimáčiky, ktoré keď boli hotové dostali ešte jedno ľahké pohladenie omaslovaným štetcom. Keď boli trošku vychladnuté, natrela som na ne polevu, ktorá sa vplyvom tepla nádherne roztiekla.

Totálna blaženosť!!! Vôbec sa nedivím, že sú tak obľúbené nielen hore v Škandinávii, ale po celom svete.