Kladdkaka
Priznám sa, milujem čokoládu a všetko s ňou spojené. Takže aj koláčiky, dezerty, pralinky… No a práve preto som sa potešila, že sa z tohto divne znejúceho, obľúbeného švédskeho dezertu, vykľul tento úplne nenormálny skvost, ktorý paradoxne neobsahuje ani gram čokolády. Na jeho úžasnosti mu to však neuberá už od začiatku jeho existencie. Povráva sa, že vznikol v období 2.svetovej vojny, kedy sa ťažko zháňala sóda bikarbóna a podobné kypriace prášky. Preto sa pieklo z toho, čo bolo – múka, vajcia, cukor, maslo a kakao. A tak vznikol takýto „kladdig“ koláč, čo znamená lepkavý. A ja ho presne takýto milujem!
- 140g múky
- 120g masla
- 200g cukru
- 50g kakaa (dala som mix klasického a čierneho)
- 2 vajcia
- štipka soli
- 1čl vanilkovej esencie
Vajcia si pekne vyšľahám s cukrom do bledej peny, do ktorej prilejem roztopené masielko. Nakoniec len preosejem múku s kakaom a premiešam do takéhoto voľačoho:
Formu vysteliem na spodku papierom na pečenie, vymažem, posypem kakaom, alebo strúhankou (alebo aj aj ako ja), naplním cestom a v horúcej trúbe s teplotou 180°C pečiem 15 – 20 minút. Ja som dala tak asi 17. Po upečení by sa mal mierne trepotať a nechať vychladnúť do izbovej teploty – tak asi hodinku či dve. Ak sa to vôbec niekomu podarí… mne sa to samozrejme nepodarilo a po 20 minútach som si dala ešte teplý so zmrzlinkou.
Obvykle sa teda podáva so zmrzlinou, šľahačkou, ovocím, alebo len tak.. Jaj a mal by sa ešte posypať práškovým cukrom.
Keď ho máte v chladničke, mal by sa pred podávaním aspoň na hodinku vybrať, aby nebol tuhý.
No je to slasť tento koláčisko úžasný. Tá kakaová lepkavá záležitosť s jemnou šľahačkou a ovocím, spôsobujú maximálny orgazmický zážitok aj pre nečokoholikov!🤟🤤