Katkin všemír

Karjalanpiirakka

Toto zaklínadlo je v skutočnosti famózna Kareliánska taštička z ražnej múky, plnená (v minulosti) zemiakovou a pohánkovou plnkou, neskôr sa zaužívala skôr ryža a proso. Po upečení sa dá navrch munavoi, čo je vajíčkové maslo. Môže sa robiť aj na sladko, s ovocím, no nakoľko jeho pravá verzia nesie štatút Zaručenej tradičnej špeciality (čo znamená, že akékoľvek výrobky mimo špecifických regiónov a pekární, ktoré vyrábajú podobný výrobok, ich nemôžu volať karjalanpiirakka, ale namiesto toho ich nazývajú riisipiirakka („ryžové koláče“), alebo perunapiirakka („zemiakové koláče“), v závislosti od náplne.),  musela som pripraviť obe verzie. Hlavne som bola zvedavá, prečo sú tak hotoví z upečenej ryže s vajcom.

Na lodičky:

  • 140g ražnej múky (v receptoch zvyknú aj miešať ražnú múku s hladkou múkou v rôznych pomeroch. Preto som dala 100g ražnej a 40g hladkej)
  • štipka soli
  • 60ml vody
  • +maslo na potretie

Na plnku:

  • 100g ryže (ideálne klasickej bielej, ktorá je lepkavá)
  • 200ml vody
  • 30g masla
  • 500ml mlieka
  • 1/2 čl soli (pri slanej verzii. Pri sladkej 1PL cukru)

Na munavoi:

  • 2ks uvareného vajíčka
  • 50g masla
  • soľ podľa chuti

Pri sladkej verzii sa môže pridať ovocie, džem, kto má čo rád.

Najprv si uvarím ryžu, ktorá musí trošku vychladnúť. Takže šmarím ryžu s vodou do hrnca a varím tak 5 až 10 minút podľa potreby. Keď ryža vsiakne všetku vodu, prilejem mlieko, vložím maslo a podľa chuti pridám buď soľ alebo cukor. Ja som si dala dve polovičky, jednu slanú a jednu sladkú. Do tej sladkej som si pridala aj trocha vanilkovej pasty. No a túto mliečnu ryžu varím na miernom ohni asi 45 – 60 minút, kým ryža nevpije všetko mliečko.

Uvarenú mliečnu ryžu nechám chladnúť a pustím sa do cesta. To vypracujem spojením všetkých surovín a vyrobím si šulček. Nakrájam si asi +/- 7 guliek (podľa veľkosti aké chceme) a vyvaľkám si takéto tenké ováliky.

Nanesiem na ne mliečnu ryžu a prstami vypracujem takéto vlnkavé lodičky, ktoré sú pre ne typické.

Nakoniec ich švacnem do 250°C vyhriatej trúby (mali by ísť do 260°C až 270°C po dobu 10-15 min.), ale to moja nedáva, takže podobné trúbové zdroje písali aj 250 a piekli 15 až 20 minút. Keď sú krásne opečené do zlatova, potriem ich roztopeným maslom a prikryjem utierkou, aby trošku vychladli.

Za ten čas si pripravím munavoi. Kým sa mi piekli loďky, dala som variť vajká na tvrdo. Tie som vychladnuté nakrájala a zmiešala so zmäknutým maslom. Dosolila som soľou (asi 1/4 čl) a dala na mierne vychladnuté lodičky.

Sranda je, že tieto ryžové loďky s vajcom sú nenormálne fantastické. Chrumkavé cesto s vláčnou mäkkou mliečnou ryžou je v absolútne dokonalej harmónii s maslovým vajíčkom. Nikdy by mi nenapadlo niečo takéto spojiť, ale priatelia, tešte sa na žúrky, lebo toto vám určite prichystám! Je to vynikajúci snack, poprípade si to môžte dať napríklad na večeru.

Pokiaľ robíme sladkú verziu, môže sa lodička zapiecť aj s bobuľovým ovocím, alebo džemom. To sa môže dať samozrejme aj na už upečené loďky.

Poviem to ale takto. Milujem mliečnu ryžu, aj ryžový nákyp, no tá slaná verzia nám s Jankom tak vyrazila dych, že pokiaľ budem ryžu piecť, tak jedine takto. Jej dokonalá sladká verzia totiž ešte len príde, a to si pripravte lyžičky, lebo to bude iná pálka!!