Katkin všemír

Joulutorttu

Mnoho tradičných a národných koláčov, ktoré reprezentujú krajiny, nesú so sebou aj príznak „sviatočný“. Toto pravidlo vystihuje aj fínsky koláčik z lístkového cesta v tvare vrtuľky, alebo hviezdice, ktorá je plnená slivkovým džemom a posypaná práškovým cukrom. Nakoľko je čas pohnúť sa o level vyššie, vypracovala som si pravé domáce lístkové cesto, ktorému sa to z obchodu nemôže ani rovnať. Je úžasne napufňané, maslové a naprosto dokonalé.

Nuž ani neotálajme a poďme piecť. Na túto porciu som použila:

  • 150g múky
  • 150g masla
  • 50ml vody
  • 1čl octa
  • štipček soli
  • vajko na potretie
  • slivkový džem
  • práškový cukor na poprášenie

Najprv som si vypracovala cesto, na ktoré som si vzala 120g múky, pridala do nej vodu, soľ a ocot. Keď som si všetko pekne spojila, cestíčko som uplácala a zabalené vo fólii uložila do chladničky. Zvyšnú múku som vypracovala s maslom a vyvaľkala medzi papiermi na pečenie na približne 7mm hrubý obdĺžnik. Ten tiež zabalený vo fólii putoval do chladničky a spolu si tvrdli asi hodinku. Potom nasledovala tá dôležitá skladacia pasáž. Cesto som vyvaľkala na takú veľkosť, ktorú maslová placka pokryla na asi 3/4. Položila som si maslo na cesto a trojkladom zabalila:

Kraje som zahla a spojila aby mi maslo nevyšlo von. Kvádrik som vyvaľkala a štvorkladom zložila:

a šup to zabalené vo fólii do chladničky na hodinku. Potom nasledujú 3 trojklady, tak ako prvý krát, keď sme balili maslo. Takže vyvaľkať, zložiť, vyvaľkať zložiť a opäť vyvaľkať a zložiť. Medzi prekladmi musí ísť cesto do chladničky aspoň na 3/4 hodinu – hodinu. Chladenie cesta je veľmi dôležité dodržať, inak sa nevytvoria lístky, ale cesto splynie dokopy.

Keď sme si takto pekne vyrobili lístkové cestíčko, nastal čas na tvorenie. Vyvaľkala som si tenký plát, rozkrájala ho na štvorčeky, nakrojila kraje, naplnila džemom a vyrobila malé hviezdice.

Nakoniec som ich potrela vyšľahaným vajíčkom a dala piecť na asi 10 minútiek do trúby vyhriatej na 220°C, poprípade do zlatova. No a takáto úžasná voňavá napufňaná paráda mi z toho vznikla. Z toho ako narástli sa mi pootvárali, ale to je zanedbateľné, nakoľko boli chuťovo absolútne dokonalé.

Keď vychladli, pocukrila som ich a všetky sme zjedli pri čajíčku. Jankovi som dala mangový džem, lebo to je jeho závislosť numero uno.

1 komentár k “Joulutorttu

  1. Spätné upozornenie: Wienerbrød | Katkin všemír

Komentáre sú uzavreté.