Katkin všemír

Kringel

Estónsky kringel je koláčik, ktorý poznáme aj my tu na Slovensku. Mäkkú voňavú škoricovú pletenku s plátkami mandlí na vrchu, k tomu pohár mlieka a zababušení v deke papkáme pri Vianočných rozprávkach. Ó áno, toto je čistá krása.

Na jeden takýto pletenec treba:

  • 300g hl.múky
  • 150ml mliečka
  • 30g masla
  • 15g droždia
  • 1PL cukru
  • štipka soli
  • 1 žĺtko
  • 3/4 čl mletého kardamónu

Na plnku:

  • 50g masla
  • 4PL cukru
  • 3čl škorice

Dobrovoľné: na vrch lupienky mandlí

Vypracujem si klasicky kysnuté cesto, ktoré nechám pekne kysnúť. Potom si ho rozvaľkám na tenší plát a potriem škoricovou plnkou. Cesto zrolujem a cez celý stred prekrojím na dve polky tak, že konček nechám neporušený. Nožičky natočím plnkou hore, prepletiem a oba konce spojím.

Pletenku prikryjem a nechám ešte pol hodinku – hodinku podkysnúť. Pred pečením sa môže koláč potrieť bielkom, zvyšnou plnkou, alebo maslom. Navrch nasypem mandle a pečiem pri teplote 180°C asi tak 20 – 30 minút do zlatova.

Dobrú chuť!