Kringel
Estónsky kringel je koláčik, ktorý poznáme aj my tu na Slovensku. Mäkkú voňavú škoricovú pletenku s plátkami mandlí na vrchu, k tomu pohár mlieka a zababušení v deke papkáme pri Vianočných rozprávkach. Ó áno, toto je čistá krása.
Na jeden takýto pletenec treba:
- 300g hl.múky
- 150ml mliečka
- 30g masla
- 15g droždia
- 1PL cukru
- štipka soli
- 1 žĺtko
- 3/4 čl mletého kardamónu
Na plnku:
- 50g masla
- 4PL cukru
- 3čl škorice
Dobrovoľné: na vrch lupienky mandlí
Vypracujem si klasicky kysnuté cesto, ktoré nechám pekne kysnúť. Potom si ho rozvaľkám na tenší plát a potriem škoricovou plnkou. Cesto zrolujem a cez celý stred prekrojím na dve polky tak, že konček nechám neporušený. Nožičky natočím plnkou hore, prepletiem a oba konce spojím.
Pletenku prikryjem a nechám ešte pol hodinku – hodinku podkysnúť. Pred pečením sa môže koláč potrieť bielkom, zvyšnou plnkou, alebo maslom. Navrch nasypem mandle a pečiem pri teplote 180°C asi tak 20 – 30 minút do zlatova.
Dobrú chuť!