Mannavaht
Nedalo mi to. Nebeská krupica v podobe brusnicovej debessmanny mi jednoducho nešla z hlavy. Nakoľko sú Estónci susedia a majú mnoho spoločných dezertov, nechýba ani im ich ovocný mousse. Tu však až tak nelipnú na brusniciach, ale skôr na farbe. Estónsky mannavaht (vaht – pena) je skôr nazývaný ako Roosamanna – ružová krupica a veľmi obľúbenou prísadou sú jahody. Nakoľko tie mám, môžem si to skúsiť tak, ako sa to aj naozaj má robiť.
Podľa ich receptov som si nachystala
- 250ml vody
- 120g mrazených jahôd
- 1 vanilkový cukor (20g) plus 15g kryšt. cukru
- 25g detskej krupice
Do vriacej vody som nasypala jahody a varila ich do zmäknutia. Jahody som preliala cez sitko spolu s vodou, v ktorej som nechala sitko s jahodami namočené a v takto ponorenom sitku som ich poriadne popučila. Sitko so zvyškami jahôd som zobrala a túto precedenú šťavu som preliala späť do hrnca. Pridala som cukor a započala varenie. Pred zovretím som postupne za stáleho miešania (metličkou) prisýpala krupicu a varila pár minút do zhustnutia. Nechala som to vychladiť do izbovej teploty a šľahala mixérom asi 10 minút. Krém som naliala do misiek a podávala do čakajúcich rúk papkáčov.
Je veľa spôsobov, ako kašu jedia. Áno, najviac to jedia s poliatym mliečkom, poprípade zalejú šľahačkovou smotanou. Veľa Estóncov to ale papá aj s vyšľahaným kopčekom šľahačky, kyslou smotanou, alebo len tak samotné.
Jedno však musím napísať. Táto poctivá jahodová mannavaht je absolútne neporovnateľná s debesmannou. Je vynikajúca, tak fantasticky jahôdková, príjemne sladká a skoro celú som zožrala sama. A niele preto, že som si k nej dala šľahačku.