Katkin všemír

Debesmanna

Nepoznám človeka, ktorý by nemal rád krupičnú kašu. Ó a my ju ľúbime mooooc moooc. Ale oni asi nieeee nieee, keď ju robia z brusnicovej vody. Lenže tam to nekončí. Oni si uvaria kašu zo šťavy, potom ju rozšľahajú a nakoniec zalejú mliekom. „Debes“ je v preklade nebo, tak som úprimne zvedavá, čo za zázrak to bude, nakoľko je táto záležitosť nazývaná aj ako brusnicový mousse.

Keďže my brusnice nikde nemáme, kúpila som džús, ktorý by sa najviac podobal tomu čo potrebujem. Lebo treba variť brusnice vo vode a tú šťavu potom varia s mannou, čo je ako naša semolina.

Zobrala som si

  • 350ml brusnicovej šťavy
  • asi 2 PL cukru
  • 50ml semoliny (oni majú mannu, čo je niečo ako cereálna pšeničná múka)
  • hrnček mlieka

Postup je jednoduchý. Šťavu s cukrom privediem k varu, postupne za stáleho miešania metličkou, prisýpam semolinu a varím asi 5 minút do zhustnutia. Potom to odstavím a nechám vychladnúť. Nakoniec vezmem mixér a šľahám asi 10 minút, kým nezískam hustý krém. Ten sa dáva do misky a zaleje mliečkom.

Je to veľmi zaujímavé, také svieže, aj sýte. Viem si to predstaviť napríklad na raňajky aj s domácim musli, alebo s kúskami sušienok. Mňa úprimne tá brusnicová príchuť až tak nezobrala za srdce, Jankovi to však šmakovalo.