Katkin všemír

Maizes zupa

Toto je presne tá vec, ktorá ma desila najviac. No schválne, dajte si to do googlu a kliknite na obrázky. Veď to vyzerá ako… A oni na to ešte dávajú šľahačku. Dobre odmyslím si vizáž a pozriem si recept. Rozmixovaný rozmočený chlieb. Yes! To je presne to, po čom túžim…

Porcovanie: recept uvádzam pre dve osoby, tak ako je na fotke.

  • ražný chlieb – 4 plátky (130g)
  • 1PL cukru
  • 500ml vody
  • 35g na menšie kúsky nakrájaný mix sušeného ovocia (brusnice, hrozienka, slivky, marhule..)
  • 1/2 čl škorice
  • plus 100ml šľahačky
  • čerstvé brusnice, alebo brusnicový džem, ideálne domáci, no ja som našla tento a je kyseľkavý s celými kúskami. Veľmi odporúčam.

Chlebík, ktorý som si včera upiekla, si nakrájam na plátky a v trúbe opečiem tak 8 minút z každej strany (myslím tak cca 8 m. jedna strana, otočím ich a 8m. druhá strana.) pri cca 160 – 170°C. Tak do chrumkava ako toasty.

Následne tieto hrianky nalámem do hrnca, zalejem ich vriacou vodou, prikryjem a nechám lúhovať asi hodinu. Potom si zoberiem hrubšie sitko a prepasírujem chlieb spolu s vodou opäť do hrnca. Teraz do tohto pridám cukor, sušené ovocie, škoricu a varím asi 10 minút – podľa toho ako riedke/husté to chcete (preto píšu od 5 do 15 minút). Potom to necháme vychladnúť.

Dezert podávame v miskách s čerstvými brusnicami, alebo džemom, so šľahačkou a môže sa posypať kakaom, škoricou, či čokoládou.

Keď sme to s Jankom ochutnali, kukli sme na seba, že no do pí… Ono je to fakt VYNIKAJÚCE! Chutí to ako perníková krupičná kaša, alebo niečo také. Robila som to na Vianoce a od teraz to budem robiť na Vianoce stále! nič tak Vianočné som ešte nikdy nejedla. Toto si musíte spraviť, napríklad pre svokrovcov 😀 Vyzerá to hnusne, chutí atypicky, no báječne.