Katkin všemír

Rupjmaize

Priatelia, moje krôčky postupne smerujú hore do severnejších oblastí a vchádzajú do Lotyšska. Podľa toho, čo som vyzistila ohľadne tradičných koláčov tejto a ďalších severných krajín, nás čaká ozajstná sranda. Napríklad tento týždeň nás čaká chlieb a dezerty z neho. Z chleba. Z tej predstavy a obrázkov sa mi otáčalo všetko. Ani Janko ma moc nepovzbudil, keď vravel, že niečo podobné jedol v Anglicku a bolo to hrozné. Mamička moja.

No na začiatok potrebujem ten ich typický čierny ražný chlieb s názvom Rupjmaize. Samozrejme na Slovensku ho zohnať, a ešte k tomu v dobe pandémie, kedy je všetko pozatvárané a špacírky po obchodoch neprípustné, je naozaj nemožné. A tak som si ho upiekla! 😀

Musí obsahovať dve dôležité ingrediencie: ražnú múku a rascu. Recepty sú viac menej podobné, niekto pridáva melasu, niekto sirup, či ovocnú šťavu, nakoľko musí byť jemnunko nasládlý a ako keby lepkavý. Taktiež ho robia buď z droždia, alebo z kvásku, ktorý ja nemám, preto to droždíčko istí.

Tento recept sa vyskytoval najčastejšie a tak na 1 bochník treba:

  • 375g ražnej múky
  • 300ml kefíru (alebo vody)
  • 2PL hnedého cukru
  • 1/2čl soli
  • 2g instant. droždia
  • 40ml jablkového džúsu (alebo sa môže dať 1-2PL melasy)
  • 1/2 PL mletej rasce

Do misy si preosejem múku, pridám droždie, cukor, soľ a premiešam. V druhej miske si zmiešam kefír s džúsom a zohrejem na 38°C. Teplú tekutinu vlejem do sypkej zmesy a hnietim asi 10 minútiek. Potom si namočím ruku do ľadovej vody a potľapkám povrch cesta. Prikryjem utierkou a nechám v teple 2 hodinky kysnúť.

Potom cesto vyklopím na plech s papierom na pečenie a vytvorím bochník, ktorý nechám ešte aspoň pol hodinku prikrytý kysnúť.

Následne povrch bochníka vyhladím opäť rukami omočenými studenou vodou a šupnem do trúby vypeckovanej na 250°C. Pečiem ho takto asi 10 minút, potom stiahnem teplotu na 180°C a dopekám ešte asi 20 – 25 minút.

Nechám ho vychladiť a hotovo. Základ by sme mali. Chlebík je chuťovo naozaj výborný. Je tak jemne nasladkastý a s masielkom mi veľmi chutí. No i tak mám des z toho čo ma čaká…