птичье молоко – ptichye moloko
Tento môj projekt je fantastický v tom, že tie nové chute a možnosti, ktoré mi prináša ma vážne udivujú. Tento dezert nieje výnimkou a tu prišli prvé otázky typu, čo to dočerta je? Vyzerá to úplne inak ako chutí? Neviem či mi to chutí, ale chcem to jesť a neprestať? Áno áno. Toto je úplný párty koláč ľudkovia!
V poruštených krajinách sa s vtáčim mliekom stretnete buď ako s cukrovinkou, alebo koláčikom. No a my ideme piecť!!
Na maslovú špongiu treba:
- 80g múky
- 50g cukru
- 2ks vajkov (alebo 3 žĺtka)
- 80g masla
- 50ml mlieka
- 1/2čl PDP
Na suflé:
- 3ks bielok
- 90g cukru
- 150g masla
- 100g salka
- 20g želatíny
- 60ml mlieka
- 1čl citrónovej šťavy
- štipka soli
- vanilka
Na čokoládovú polevu:
- 100g čokolády
- 50g masla
Najprv si prichystám cesto. Cukor s vajkami si vyšľahám do bledej krémovej peny, do ktorej preosejem múku s PDP a premiešam. Nakoniec prilejem roztopené maslo a cesto buď vylejete do pekáča, alebo niektorí ho liali na plech a vykrojili si potrebnú veľkosť. Korpus si potom vložili do formy.
Takto som získala peknú jemnú tenkú maslovú piškótu.
A teraz plnka. Mäkké maslo si vyšľahám so salkom a vanilkovou pastou do krémovej konzistencie. Potom si šupnem bielka do robotka a so štipkou soli začnem šľahať. Za ten čas si cukor v rendlíku olejem vodou a na strednom plameni varím sirup. Po asi 3 – 4 minútkach by mal dosiahnuť teplotu 118°C kedy ho po stene misy jednoliato vlievam do snehu. Teraz poriadne šľahám sneh tak asi 6 až 8 minút. Kým sa tak deje, v teplom mlieku si rozpustím želatínu. Keď mám bielky dotuha vyšľahané, spomalím šľahač a po lyžiciach pridávam maslové salko a nakoniec vlejem mlieko s želé. Premiešam a zmes vylejem na korpus vo forme. Koláč šupnem na dve hodinky do chladničky dobre zatuhnúť.
Zatiaľ si rozpustím čokoládičku s masielkom a vlažnú ju vylejem na bielu plnku. Opäť nechám zatuhnúť a hotovo.
Je to ako smotanové marhmallow s čokoládou, ktoré spolu brutálne fungujú a fakt som nevedela prestať jesť túto vec. Určite vyskúšajte.