Медовик – Medovik
U našich susedov sme papali ich marlenkový karamelový medovník. V Rusku je však medový koláč tiež pojmom a reprezentantom číslo jedna. Má svoju históriu, svoju slávu a príbeh.
Koláč bol vytvorený v 19. storočí v Ruskej ríši mladým kuchárom, ktorí sa snažil zapôsobiť na princeznú Louise z Badenu,(neskôr známu ako Elizabeth Alexejevnu), manželku Alexandra I. Cisárovná nezniesla med a akékoľvek jedlo z neho vyrobené, ju priviedlo k šialenstvu. Jedného dňa však mladý nový cukrár v cisárskej kuchyni nepoznal nechuť cisárovnej a upiekol nový koláč s medom a hustou kyslou smotanou. Cisárovná Elizabeth nevediac o obsahu medu si ho však okamžite zamilovala.
Medovik si získal silnú popularitu počas sovietskej éry a svoje prvenstvo si drží dodnes.
Recept je podobný, ako pri českom medovníku, len s pár rozdielmi. Chuť je však iná, nakoľko je plnka smotanová, čím je veľmi svieži a ľahký.
Na cesto:
- 500g hladkej múky
- 100g cukru
- 100g masla
- 3ks vajov
- 80g medu
- 1čl sódy bikarbóny/PDP
Na smotanový krém:
- 500g kyslej smotany
- 250g vyšľahanej šľahačky
- 3PL práškového cukru (alebo viac, ako ľúbite sladké)
- vanilka
Korpusy sa robia tak isto ako pri medovníku, ktorý sme už piekli. Čiže do hrnca si nahádžeme med+cukor+maslo a na strednom ohni necháme rozpustiť, ale nevariť. Pridáme vajká a poriadne vymiešame. Potom prisypeme múku so sódou a vypracujeme hutné cesto. Nakoľko sme v Rusku, urobíme veeeeeeľa vrstiev. Ja som robila 8 tenunkých v priemere 22cm a piekla ich na 180°C cca 5 min.
Kým mi chladli medové disky, vypracovala som si krém zmiešaním všetkých komponentov. Potom už len pekne navrstviť a potrieť zvyšným krémom celý koláčik.
Zvyšky cesta som rozmixovala do strúhanky a obalila ňou krém. Medovik treba nechať minimálne cez noc postáť, aby cesto vsiaklo krém. V niektorých receptoch pridávajú k strúhanke aj pomleté orechy, medzi pláty zvyknú dať džem, karamel, alebo vanilkový krém. To už sú ale moderné verzie a spôsoby. Pôvodný Ruský Medovik, je však len jeden:
A pre porovnanie chutí Česko vs. Rusko