Katkin všemír

Germknödel

Parené buchtičky poliate maslom a posypané grankom papávame doma. V Rakúsku však zbožňujú veľkú parenú buchtu plnenú slivkovým džemom, poliatu vanilkovou omáčkou a posypaným sladkým makom. Toto je drahí moji, Germknödel mit Vanillesoße und Mohn-Zucker. A moja nová závislosť.

Na buchty:

  • 500g múka (polovica polohrubá, polovica hladká)
  • 250ml mlieka
  • 60g cukru
  • 70g masla
  • 30g droždie (alebo balík sušeného)
  • 1ks vajko
  • štipka soli
  • 1 čl citrónovej kôry
  • fľaša slivkového džemu alebo povidiel
  • kúsok masla na potretie
  • mletý mak + práškový cukor na posýpku – ja miešam tak zhruba 2:1

Na úžasnú vanilkovú polevu (Crème anglaise):

  • 500ml šľahačkovej smotany
  • 6 žĺtkov
  • 80g cukru
  • vanilka

Tak, poďme čarovať. Pripravíme si klasické kysnuté cesto, pre neustále opakovanie skrátená verzia:

Kvások: Mlieko 40°C + 1PL cukor + namrvené droždie -> 15 min.

Do misy: Preosiata múka + soľ + roztopené maslo cca 40°C + vajko + citrónová kôra + kvások ->hnietiť do hladka -> hodinku nechať kysnúť prikryté v teple.

Po nakysnutí rozvaľkáme cesto na cca 2 cm hrúbku a narežeme štvorčeky podľa toho, aké veľké buchty chceme. Tie plníme džemom, spojíme končeky a vygúľame na podložke guličku. Prikryté buchtičky necháme ešte pol hodinku podkysnúť. Do širokého hrnca si nalejeme asi 1 cm vody, vložíme parák a zapálime oheň. Keď máme nakysnuté knedličky a voda dychtivo buble, buchty vložíme na maslom potretý parák (s rozostupom, lebo narastú) a tiež ich potrieme roztopeným maslom. Pod pokrievkou ich paríme asi 20 minút. Hotové buchty vyložíme a opäť jemne pomaslíme.

Na to aká úžasná je omáčka, je jej príprava jednoduchá. Smotanu si zovrieme v rendlíčku a necháme ju 2 minútky odpočívať. Zatiaľ si vymiešame žĺtky s cukrom. Teraz prichádza temperovanie žĺtkov a to tak, že do nich vlejeme naberačku horúcej smotany a poriadne premiešame. Keď sa spoja, vlejeme ďalšiu naberačku a opäť poriadne premiešame. Je to dôležité, lebo keby sme to naliali naraz, spravila by sa nám praženica. Keď máme celú smotanu spojenú so žĺtkami, vylejeme krém naspäť do hrnca a započneme varenie, ale nesmie nám krém vrieť! Jeho konzistencia je jemne hustá a má tak cca 80°C. Potom omáčku hneď vylejeme cez sitko do misky (ideálne v ľadovom kúpeli, na okamžité zastavenie procesu varenia), aby sme sa zbavili prípadných hrudiek (popr. vanilkovej kôrky) a mali krásny jemný krém. Nakoľko používam vanilkovú pastu, je ideálny čas ju sem pridať. Môžte dať aj vanilkový extrakt, alebo kto je za vodou a chce sa blysnúť, môže variť krém s pravou vanilkou.

tip: ideálna hustota omáčky je, keď fúkneme na varešku a vytvorí sa nám obrazec ruže (krému pochopiteľne, vareška je z dreva, dychom ju nezmeníme)

A teraz tá najdôležitejšia časť. Knedlíček položíme na tanier, polejeme touto nenormálne fantastickou omáčkou, posypeme cukrovým makom a bránime ostrými zbraňami. Mne ich Janko všetky zjedol…