Katkin všemír

Apfelstrudel

Úžasnú šťavnatú pravú ťahanú štrúdľu sme už urobili a ochutnali. Medzi nami (vrátane mňa) však behajú lenivé nemehlá, ktoré pri predstave na ťahanie cesta prevracajú oči a preto milujme obchody s hotovými cestami. Srandujem. Niet nad domáce cesto, no keď príde nečakaná návšteva, vždy je dobré mať v zálohe predvaľkané lístkové cesto, z ktorého si viete narýchlo spraviť takúto úžasnú megarýchlu jablkovú štrúdličku.

Na cesto:

  • kúpené lístkové cesto.

Na plnku:

  • Dala som marhuľový džem s bielou čokoládou (z Eriknej svadby)
  • 2 – 3 jabĺčka
  • 1PL strúhanky
  • 1 PL cukru
  • kúsok masla
  • lyžička citrónovej šťavy
  • 1/2 čl škorice
  • nasekané orechy
  • aaaa opäť kúsok masla na potretie 😀

Takže, najprv si opražím strúhanku na kúsku masla. Očistené jablká nakrájam na malé kúsky a zmiešam so strúhankou, cukrom, citrónovou šťavou a škoricou. Na rozvaľkaný plát cesta natriem trochu masla, na to natriem tento famózny džemík,

poukladám jablkovú zmesku, posypem nasekané orechy a zaviniem. Vrch potriem rozšľahaným vajkom a posypem plátkami mandlí. Pečiem dozlatova pri teplote 180°C asi 25 – 30 minút. Nechám vychladnúť a podávam poprášené cukrom.