Apfelstrudel
Úžasnú šťavnatú pravú ťahanú štrúdľu sme už urobili a ochutnali. Medzi nami (vrátane mňa) však behajú lenivé nemehlá, ktoré pri predstave na ťahanie cesta prevracajú oči a preto milujme obchody s hotovými cestami. Srandujem. Niet nad domáce cesto, no keď príde nečakaná návšteva, vždy je dobré mať v zálohe predvaľkané lístkové cesto, z ktorého si viete narýchlo spraviť takúto úžasnú megarýchlu jablkovú štrúdličku.
Na cesto:
- kúpené lístkové cesto.
Na plnku:
- Dala som marhuľový džem s bielou čokoládou (z Eriknej svadby)
- 2 – 3 jabĺčka
- 1PL strúhanky
- 1 PL cukru
- kúsok masla
- lyžička citrónovej šťavy
- 1/2 čl škorice
- nasekané orechy
- aaaa opäť kúsok masla na potretie 😀
Takže, najprv si opražím strúhanku na kúsku masla. Očistené jablká nakrájam na malé kúsky a zmiešam so strúhankou, cukrom, citrónovou šťavou a škoricou. Na rozvaľkaný plát cesta natriem trochu masla, na to natriem tento famózny džemík,
poukladám jablkovú zmesku, posypem nasekané orechy a zaviniem. Vrch potriem rozšľahaným vajkom a posypem plátkami mandlí. Pečiem dozlatova pri teplote 180°C asi 25 – 30 minút. Nechám vychladnúť a podávam poprášené cukrom.