Linzer torte
V mojej potuľke po Európe pokračujem ďalej a vchádzam do Rakúska. Tento týždeň nás čaká ochutnávka piatich slávnych a tradičných dezertov z tejto krajiny, ktoré všetci veľmi dobre poznáme. Dnes začnem Lineckou tortou s úžasným orieškovým korpusom a sviežou kyselkavou chuťou ríbezľového džemu. Nakoľko som tento dezert robila na Halloween, jeho vizáž som trošku prispôsobila k tomuto sviatku. Na jeho fantastickej chuti to však neubralo.
Taaaak poďme na to a na cesto treba:
- 250g hladkej múky
- 200g dobrého masielka
- 100g práškového cukru
- 150g mletých mandlí (popr. lieskovcov)
- 1 vajko + 1 vajko na potretie
- 1/2 čl PDP
- štipka soli
- a neodmysliteľne musí ísť do cesta: Vanilka, škorica, citrónová kôra, štipka mletých klinčekov, 1čl kakaa a lyžica čerešňovice (kirsch).
- na vrch lupene mandlí
Na plnku ide ríbezľový džem. Ideálne je dať čersvé ríbezle alebo vlastný ríbezľový džem, ktorý je úžasne kyslý a málo sladký, inak sa zalepíte.
Všetky suroviny na cesto si pekne vymiešame a uložíme zabalené vo fólii do chladničky na hodinku. 3/4 cesta rozvaľkám do tartového pekáča až po okraj a poprepichujem vidličkou. Kraje by mali byť trošku hrubšie, čiže prebytočné cesto pekne zahnem a pritlačím. Natriem džem a zo zvyšného cesta narobím pásiky. Tie pekne poukladám na vrch. Cesto potriem rozšľahaným vajíčkom a na hrubé okraje nasypem plátky mandlí. Pečiem pri 180°C do zlatova tak cca 30 minút. Záleží podľa trúby a veľkosti koláčika. Niektoré recepty píšu 25 minút ale aj 60 minút. Mne sa pripekal už po 20tich minútach. Mini tartaletky som piekla asi 15 minút.
Ku koláčiku sa fantasticky hodí šľahačka, alebo ešte na horúci položiť kopček vanilkovej zmrzliny. So šľahačkou.