Makowiec
Podľa všetkých možných rebríčkov, je na vrcholkoch Poľskej tradičnej kuchyne, tento úžasný makový závin. Napriek nezdarom som to s touto dobrotou nevzdala a kto číta od začiatku, tak vie, že sa na tretí pokus vydaril. Tak pre rekapituláciu a osvieženie opäť prikladám receptík na túto makovú dobrotku.
na 1 závinčok postačí
- 250g hl. múky
- 150ml mlieka
- 40g masla
- 1-2 PL cukru
- štipček soli
- 15g čerstvého droždia
na makovú plnku:
- 120g mletého maku
- 100ml mlieka (alebo sladkej smotany)
- 50g práškového cukru
- kúsok masla
- podľa chuti trošku škorice
- 1PL džemu podľa ľubosti (nemusí byť, ale dodá to celému šmrnc)
Postup si myslím, že už ovládate, ale pre lenivé blondíny ako som ja, takto stručne:
Kvások: Mlieko 40°C + 1PL cukor + namrvené droždie -> 15 min.
Do misy: Preosiata múka + soľ + roztopené maslo cca 40°C + kvások ->hnietiť do hladka -> hodinku nechať kysnúť prikryté v teple.
Plnka: Spariť mak vriacim mliekom + maslo + cukor + škorica + lekvár -> vymiešať a nechať vychladnúť.
Cesto vyvaľkať na cca 7mm -> natrieť plnku s vynechaním cca 4 cm na konci -> zahnúť pravý a ľavý okraj, aby plnka nevytiekla -> rolovať -> koniec na spodok -> nechať podkysnúť aspoň pol hodinku -> potrieť roztopeným maslom -> piecť 180°C 25 – 35 min podľa trúby. -> potrieť hneď po upečení maslom -> pokúsiť sa nechať vychladnúť -> papať.