Katkin všemír

Osie hniezda

A v populárnych kysnutých závinoch môžme pokračovať, lebo táto tradičná pochúťka v podobe zatočených jednohubiek nemôže na našom stole chýbať. Tak ako závin, aj tieto záležitosti si môžte plniť bárs čím, čo ľúbite. Takže na týchto pár minihniezdočiek postačí:

  • 250g hladkej múky na kysnuté cesto
  • 150ml plnotučného mlieka
  • 50g masla
  • 2PL cukru
  • 15g droždia alebo polku sáčiku sušeného
  • trošken soli

Kysnuté cesto už robiť vieme. Plnku si tiež vlastne každý namieša podľa seba. Ja som si zobrala kúsok mäkkého masla, pridala lyžičku škorice, lyžicu kakaa, trošku práškového cukru, riadnu lyžicu nutely, pomarančovú kôru a štipku soli. Natrela som to na rozvaľkané cesto, zatočila, nakrájala na kolieska, potrela roztopeným maslom a na 180°C piekla asi 15 minút. Dobre, zabudla som na ne a piekli sa trošku dlhšie, čím boli suchšie a tmavšie, ale i tak sa zjedli 😀