шарлотка – Šarlotka
V Poľsku sme papali Szarlotku, ktorá je, ako taký sendvič, tvorená dvomi vrstvami krehkého cesta, medzi ktorými je šťavnatá jablková plnka. Ruská jablková шарлотка je iná, je ako nebíčko nadýchaná. Tvorí ju pavučinková piškóta nasiaknutá kúskami jabĺčok. No naprostá dokonalosť a vôbec sa nedivím, že je vo svete tak populárna.
Na tento zázrak treba:
- 150g múky (ja dala 50:50 hladkú a polohrubú)
- 150g cukru
- cca 1kg alebo 5ks jabĺk
- citrónová šťava z asi polky citróna
- 4ks vajkov
- stipka soli
- 1/2 – 1 čl PDP
- škoricu
- citrónovú kôru
- dobrovoľné: 1 PL oleja, alebo masla a 2 PL mlieka
- kúsok masla na vrch
Vajká si poriadne vyšľahám do hustej bledej peny, do ktorej postupne počas šľahania prisýpam cukor, soľ, kôru a prilejem mlieko s olejom. Nakoniec jemne vmiešam preosiatu múku s PDP.
Jabĺčka si ošúpem a nakrájam na malé kocečky, ktoré premiešam s citrónovou šťavou a škoricou.
Pekáč si vymažem masielkom, poprášim múkou či strúhankou, a teraz to prenechám Vám. Malo by sa to eventuálne robiť tak, že sa na spodok dá polovica jabĺk, tie sa zalejú polkou cesta, znova jablká a znova cesto. Môžte to takto spraviť aj napr. v bábovkovej forme a vyklopiť. Niekto si to uľahčil úplne a jablká zamiešal rovno do cesta a celé to vykydol do pekáča. Ja som to ale pekne poctivo vrstvila.
Na vrch sa dajú plátky masla a jemne sa pocukruje, čím vznikne chutná sladká kôrka. Pečie sa to pri 180°C od 30 do 50 minút, podľa hrúbky cesta a trúby. Mne to už po 25 minutách začalo chytať, ale koláč bol i tak nenormálne fantastický.
Je tak úžasne jemný, vláčny a svieži. Podáva sa posypaný práškovým cukrom a môže sa pridať aj kopček šľahačky, či zmrzlinky. Mne sa k jablkovým koláčom neskutočne hodí Crème anglaise, ktorý som robila v rakúskom germknödel. Proste ho ním jemne poliať a konec japonec.