торт Київський (koláč Kyjev)
Kyjevský koláč vznikol v 50.tych rokoch minulého storočia v továrni Karla Marxa, ako chyba cukrárov, ktorý zabudli vložiť na noc bielka do chladničky. Aby zakryli katastrofu, natreli upečené pusinkové korpusy maslovým krémom a ozdobili farebnými krémovými kvetinkami. Koláč mal ale mimoriadny úspech a stal sa populárnym v celom Sovietskom zväze. Tvoria ho dve chrumkavé snehové pusinky s orieškami (pôvodne kešu, neskôr lieskovce), potreté bielym a kakaovým maslovým krémom, s čokoládovou polevou.
Na dve orieškové pusinky v priemere 22cm:
- 6 bielkov L (200g)
- 45g múky
- 230g cukru
- 150g kešu alebo lieskovcov
- štipka soli
- vanilka
Na krém:
- 6 žĺtkov (keď robíte koláč z nadbytočných bielkov, tak sa môžu dať 3ks celého vajka. Robila som aj tak, aj tak, a oba krémy sú výborné)
- 150 ml mlieka
- 100g cukru
- 1 PL koňaku (určite odporúčam aj 2PL)
- 2 PL kakaa
- vanilka
- 250g smotanového masla
- farba na ozdobu
- 50g bielej čokolády na ozdobu
- plus za dve hrste pomletých orechov na boky koláča.
Tak poďme piecť. Ešte pred tým ale nezabudnime zabudnúť bielka vonku v uzavretej nádobe minimálne 12 až 24 hodín. Taktiež si vopred pripravíme orechy, ktoré opražíme na panvici a nasekáme na menšie kúsky. Vychladené ich v čase prípravy zmiešame s múkou. Keď sú fermentované bielka pripravené, spolu s cukrom ich vymiešame do pevného snehu. Primiešame k nim orechy s múkou, vanilku a dáme piecť. V receptoch píšu teplotu 140°C – 150°C približne 2 až 2 a pol hodiny. Mne kapku prihoreli, ale oškrabkala som ich a boli výborné. Na druhý pokus sa už pekne podarili a bez černoty som ich piekla na 120°C tie dve hodinky. Korpusy sú úžasne chrumkavé a druhý raz som dala do cesta opražené mandle, s ktorými to bola konečná. Po upečení treba nechať korpusy v trúbe aspoň 10 hodín.
Na krém dáme mlieko, cukor, vajká/žĺtka do kastrólka a na miernom ohni uvaríme hustý krém, ktorý precedíme cez sitko, aby bol krásne hladký.
Keď maslo aj puding nadobudnú rovnakú izbovú teplotu, zmiešame ich dokopy tak, že najprv vymiešame maslo a postupne do neho zašľaháme vajíčkový krém. Nakoniec pridáme koňak a vanilkovú pastu. Krém si potom rozdelíme na tri časti. Prvú tretinu natrieme na prvý korpus, Do druhej tretiny dáme kakao a natrieme na druhý korpus, položený na prvom hore nohami (rovný vrch) a potrieme ním aj celý obvod koláča. Taktiež sa ním ešte nazáver zdobí celý okraj. Ja som na to akosi zabudla, tak som zdobila nesladenou kakaovou šľahačkou, ktorá tomu koláčiku nakoniec pridala sviežu čerešničku.
Poslednú tretinu krému rozdelíme opäť na tri časti. Jednu necháme bielu, druhú zafarbíme na zeleno a tretiu na ružovo.
Teraz si nasekáme dve hrste orechov a pekne ich dáme na celý bok koláčika. Oprášime zvyšok a pustíme sa do zdobenia. Najprv si roztopíme bielu čokoládu a cukrárskym vreckom ňou robíme rovné čiary.
Potom zdobím kvietkami a listami z farebných krémov. Na záver ešte spravíme kakaové kvietky po celom obvode vrchu koláča.
Koláčik treba dať opäť do chladničky na aspoň 12 hodín. Jeho príprava je dosť zdĺhavá, no chutí absolútne úžasne. Ako veľká laskonka.
Veľmi nám chutil a preto som mu musela urobiť korpusový reparát. Orieškové pusinky sa vydarili, koláč som oživila omáčkou z lesného ovocia a na vrch som nasypala ohoblovanú čokoládu. Neskutočne výborný.
Korpus je tvrdý a moc nezmäkne ani krémom. Toho sa nezlaknite. Práve tá jeho oriešková chrumkavosť a lahodný krém spolu tvoria absolútnu dokonalosť.