Katkin všemír

Со́чник (Sochnik)

Tak táto dobrotka je tiež veľmi obľúbenou a tradičnou pochúťkou poruštených krajín, no figuruje prevažne v ukrajinských rebríčkoch. Sú to také chutné kapsičky z krehkého cesta plnené lahodným vanilkovým tvarohom. Najlepšie sú čerstvo upečené, kedy je povrch koláčika chrumkavý, ale z vnútra absolútne mäkký a šťavnatý.

Na cesto

  • 300g hl. múky
  • 70g cukru
  • 60g kyslej smotany
  • 125g mäkkého masielka
  • 1 vajko
  • štipka soli
  • 10g PDP

Na plnku

  • 300g tvarohu
  • 1PL múky
  • cca 50g cukru
  • 30g kyslej smotany
  • 1 bielko
  • vanilka

Na potretie spojíme 1 žĺtko s 1 čl mlieka

Najprv si pripravím cesto. V miske si vymiešam maslo spolu s cukrom, vajíčkom, soľou a smotanou. Pridám k nim múku zmiešanú s PDP a poriadne vypracujem krásne nelepivé cestíčko, ktoré zabalené vo fólii nechám oddychovať hodinku v chladničke.

Kým mi cesto odpočíva, pripravím si plnku. Najprv si vymiešam tvaroh, cukor, smotanu a vanilku. Následne k nim pridám bielok. Niektoré recepty hodia bielok rovno do tejto zmesy, ale nektorí si ho poctivo vyšľahajú s cukrom a penu jemne vmiešajú do plnky. Nakoľko milujem napufňané veci, tiež som si ho vyšľahala, čím sa plnka stala nádherne nadýchanou. Nakoniec pridám múku, aby bol krém hutnejší a neroztekal sa.

Cesto si rozdelím na 10 až 15 častí, podľa toho, ako veľké koláčiky chcem. Tie si vyvaľkám na cca 5mm tenké pláty do tvaru oválika. Na polku cesta si nanesiem tvarohovú plnku a preklopím ju druhou polkou. V ohybe jemne spojím cesto, ktorého vrch nakoniec potriem mliečnym žĺtkom.

Koláčiky sa pečú asi 25 – 30 minút pri 180°C do zlatova a po upečení sa treba pokúsiť ich nechať vychladnúť. Tradične sa podávajú posypané práškovým cukrom k čajíku, alebo kávičke. Sú úžasné a určite si ich viem predstaviť aj s takou ricottou, ktorá dodá syrovú chuť, nakoľko som našla pár receptov aj s gazdovským syrom.