Katkin všemír

пáска (páska)

Priatelia, pozývam Vás do krajiny Ukrajiny a po konzultácii s našimi ukrajinskými upratovačkami, ako prvé prinášam ich sviatočný veľkonočný koláč – pásku. Cesto je úžasné, chutí ako naša vianočka, plní sa sušeným, či kandizovaným ovocím, a tvarom trochu pripomína talianske Panettone, len s tým rozdielom, že vrch je tvorený rôznymi zapletancami z cesta. Po upečení sa tradične koláč polieva bielkovou polevou a posýpa sa farebnými cukrovými ozdobami.

Toľko k rečiam a poďme piecť. Na to najúžasnejšie kysnuté cesto treba:

  • 500g hladkej múky
  • 150g cukru
  • 200ml šľahačkovej smotany
  • 150ml mlieka
  • kocka droždia
  • 100g masla + maslo na potretie
  • vanilka
  • hrozienka (tie ja určite nie), popr. iné ovocie
  • žĺtok
  • štipka soli

Na polevu: vyšľahám 1 bielko s 3 čl práškového cukru.

Postup na kysnuté cesto vieme už aj v noci naspamäť. Ale pre mantavé blondínky bez pamäte, čiže pre mňa: Mlieko si zohrejem na 40°C, nasypem lyžicu cukru a namrvím droždie. Kým mi cca 15 minút ožíva, preosejem múku, pridám soľ, cukor a premiešam. Nalejem rovnako zohriatu smotanu, teplé maslo, žĺtko, vanilku a vlejem kvasnice. V mojom novom nádhernom robote vymiesim nádherné hladké cestíčko a nechám ho hodinku kysnúť. Potom si ho rozdelím na 4 časti. Z troch si spravím zapletanec a dám do vymasleného pekáča. Zo 4.tej časti si spravím buchtičku (naplnila som ju mangovým džemom ako prekvapenie pre Janíčka) a dám do stredu. Prikryjem ho utierkou a nechám opäť hodinku kysnúť. Koláčik potriem ešte rozpusteným maslom a pečiem pri teplote 180°C asi 30 minút.

milujem, keď tak krásne rastie

Upečený koláčik opäť potriem maslom a keď jemne vychladne, potriem ho bielkovou polevou a posypem cukrovými ozdobami.

Cesto samotné chutí výborne, ale s masielkom a lekvárom sú to úplne iné Vianoce.

Teraz príde séria fotiek mojej prvej pásky, ako má vyzerať:

A teraz ako nemá vyzerať 😂

Moja desná trúba a zrejme slabé droždie zapríčinili takýto dizáster. Hold, stane sa 🤷‍♀️. Zvonka uhlíky, zvnútra nedopečené😅. Nakoľko však bolo cesto chuťovo absolútne božské, upiekla som si ho znovu a to, ako ste videli na začiatku, už krásne vyšlo. Preto sa pri nezdaroch nevzdávajte, lebo tie reparáty fakt stoja za to… Ja som si podľa tohto receptu uplietla na Vianoce aj vianočku a to cesto je absolútna poézia. Pridala som si do neho ešte pomarančovú kôru a navrch nasypala lupienky mandlí. Určite si ju upečte!🙏