кулага – Kulaga
V tradičných poruštených kuchyniach budeme pokračovať aj v Bielorusku. Tu je veľmi obľúbeným dezertom kulaga, popr. u jeho susedov hovoria aj varenye. Je to vlastne svieži ovocný puding, alebo džem, ktorý sa varí z bobuľového ovocia, medu a múky. Papajú to s chlebom, mliekom, šľahačkou, alebo zmrzlinou. A presne túto kombináciu milujem už od pradávna a tak som sa bez váhania pustila do práce.
Ja som použila balík mrazeného ovocia lesnej zmesy, 2PL medu a 1 PL múky. Medu si dajte toľko, ako sladké ľúbite a múky tak, ako husté to chcete.
Sladká studená vanilková zmrzlina, poliata horúcim kyseľkavým ovocím, zjemnená úžasnou šľahačkou. Na vrch už len čokoláda, poprípade opražené kúsky orieškov a zomrela som. Mala som obdobie, kedy som toto kombo jedla každý boží deň, asi tri mesiace vkuse… A dnes je ten deň, kedy som sa utopila v spomienkach oživených touto fantastickou chuťou. Milujem tieto kontrasty studeného s horúcim, sladkého s kyslím. Konečná vážení!