Katkin všemír

вареник (vareniki)

Tieto plnené cestovinové taštičky sú mimoriadne obľúbené v strednej a východnej Európe, no v Ukrajine sa vypracovali až na úroveň národného jedla, nakoľko odohrávajú rituálnu a symbolickú úlohu. V minulosti ich totiž Ukrainci používali pri pohanských rituáloch, pretože ich kvôli svojmu tvaru a výzoru stotožňovali s mesiacom.

Papajú sa na slano aj nasladko, pričom v tom sladkom prevedení sa zvyčajne plnia čerešňovým, alebo višňovým džemom a podávajú ich s kyslou smotanou. Moderné kuchyne sa však nebránia ani iným plnkám. Ja som sa ale ubrala tou tradičnou cestou.

Na cesto ide:

  • 250g múky
  • 120ml teplej vody
  • 1 čl oleja
  • štipka soli

Na plnku ide čerešňový alebo višňový džem ideálne uvarený z čerstvého ovocia a môže ísť aj troška škorice. Na vrch sa poleje kyslá smotana, do ktorej môžte pridať troška vanilkovej pasty.

Na cesto si vypracujem všetky suroviny, prikryjem to a nechám hodinku postáť. Potom si cestíčko vyvaľkám, vykrojím kolieska a plním džemom. Tieto sladké pirohy vložím do vriacej vody a varím tak cca 10 – 15 minút (10 minút sú aldente, po 15tich sú mäkkučké. No ako cestoviny).

Hotovson.

MŇAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAM!

Niektorí si ich ešte opekajú na masielku do zlatova. Aj to odporúčam🤗